Dagsavisen Ung

La meg shoppe på søndager

Det virker som et filleproblem, men det er et spørsmål om frihet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I dag er det få butikker som får holde åpent på søndager. Det burde være en selvfølge å få lov å drive butikken sin når man selv vil, og jobbe selv om det er en rød dag.

Jeg vil ha søndagsåpne butikker!

Både for studenter, småbarnsfamilier og alle andre er hverdagen fylt med ting som må gjøres. Barna skal hentes i barnehagen, huset må vaskes og man skal ha tid til å kose seg litt også. Noen ganger finner man ikke tid til alt.

Da er det kjipt å finne ut at kjøleskapet er tomt når kalenderen sier det er søndag, for på denne dagen er butikken stengt.

I Norge i dag er det nemlig ikke lov til å holde butikken åpen på søndager. Selvfølgelig kan et par trange jokerbutikker og dyre kaféer være åpne, men ingen klesbutikker, bokhandlere eller sportsbutikker. Det mener jeg de skal få lov til, fordi vi skal ha større frihet over våre egne liv.

Veldig mange bedrifter står dessuten med brukket rygg etter pandemien. Dette har gjort at mange har mistet jobben, og mange som driver bedrifter har vært nødt til å sette drømmen sin på pause.

Da er det en verdi i seg selv at butikkene kan tjene penger og holde seg i live, også på en dag få personer ser på som hellig lenger. I tillegg får vi en større verdiskapning og mer aktivitet i økonomien vår, som blir viktig nå som vi skal bygge oss opp igjen.

Det er også mange som nå står uten jobb. Lommeboka har for mange blitt slankere, og en viktig inntekt har gått tapt. Å jobbe én ekstra dag i uka, kan nok være en super mulighet for mange. Mange studenter som kunne tenkt seg litt ekstra penger, hadde nok sagt ja til å jobbe på en dag det ikke skjer så mye uansett.

For han som har søkt 100 jobber uten å få ett ja, hadde det vært fint å få sin første jobb og jobberfaring. For hun som nettopp har kommet til Norge, er en søndagsjobb en god mulighet til å lære seg norsk og få nye venner.

I tillegg er spørsmålet om søndagsåpne butikker et spørsmål om frihet. Friheten til å jobbe litt mer, friheten til å tjene litt ekstra penger, eller friheten til å utsette ukeshandelen til søndagen.

Dette kan nok virke som et filleproblem oppi alt kaoset vi står i nå. Likevel har det siste året vist oss at frihet er noe vi verdsetter høyt. Dette er nok en liten, men viktig frihet som definerer hvilket samfunn vi vil leve i.

Jeg mener folk skal bestemme selv når de vil jobbe og handle. Søndagsåpne butikker kommer til å hjelpe oss ut av pandemien, men også sikre jobberfaring for mange som i dag står uten jobb. Jeg vil ha større frihet – da må butikkene få holde åpent.