Dagsavisen Ung

Hvordan blir russetiden?

Vi kan dessverre ikke love dere en russefeiring som blir slik vi har planlagt og håpet på.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet av Nigisti Kuflu, Hovedstyremedlem i Russens Hovedstyre, Karoline Wessel-Aas Ristvedt, Miljø- og Sikkerhetssjef i Russens Hovedstyre, Alisa Hjelmås, Redaktør i Russens Hovedstyre og Celine Ytternes, Visepresident i Russens Hovedstyre. 

Russetiden nærmer seg med stormskritt.

Dagene går, tiden flyr og vi i Russens hovedstyre gleder oss villt! Dessverre så er det stor sjanse for at russetiden blir svært annerledes i år i forhold til det den har vært de tidligere årene, med unntak av i fjor.

I 2020 ble alles liv snudd på hodet og verden stengte ned.

Les også: Om Sophie Elise: – Hun omtaler seg som enkeltperson og bedrift om hverandre

Fjorårets russekull en annerledes russefeiring med koronarestriksjoner og karantene. De måtte forholde seg til et sett med nasjonale regler, i en tid de heller skulle brukt på å feire. Så langt, kan mye tyde på at dette også kan gjelde årets russekull og at vi også må forberede oss på en litt annerledes feiring.

Russetiden er en tid hvor vi som ungdommer skal få feiret at vi er ferdig med 13 års skolegang og endelig kunne slippe oss litt løs. En tid uten hemninger, hvor det er akseptert å stappe 50 stykker inn i en rullende buss og komme på skolen bakfull. Så langt kan det se ut til at det ikke blir slik i år. I dag befinner vi oss i en global pandemi.

Midt i en nasjonal dugnad, noe russen også er nødt til å bidra i.

Les også: Voksne som ber barn om å ta en for laget, utviser frekkhetens nådegave

Selv om mange av oss gjør jobben som må til og deltar i den nasjonale dugnaden, så er ikke det nok. Vi i Russens hovedstyre ber derfor alle russ om hjelp ved å stå sammen. Vi klarte det da vi samlet inn penger til kreftaksjonen. Vi klarte det da vi samlet inn penger til menneskene som ble utsatt for den tragiske hendelsen i Gjerdrum. Derfor har vi også troen på at vi skal klare det nå, sammen. Dropp den festen. Følg ikke bare reglene, men også anbefalingene fra myndighetene. I beste fall kan dette øke sjansene våre for en mer normal russetid.

Det er ikke bare russetiden i år som kan bli annerledes, fjorårets feiring var også preget av denne pandemien. Russen i fjor satte et godt eksempel på hva vi som russ kan få til om vi virkelig går inn for det. De fulgte restriksjonene og anbefalingene. De satte ungdomslivet sitt på vent. Dette var til tross for arbeidet, pengene og tiden de la ned i forberedelsene sine.

Vi i Russens hovedstyre håper, og vet, at årets russ kan klare akkurat det samme.

Les også: «Det må ha vært så deilig å leve før vi fikk mobiltelefoner»

Mange har stilt spørsmål rundt flytting av russetiden. Dette vil blant annet være avhengig av russens innsats i den nasjonale dugnaden, men også hvor effektiv vaksineringen vil være. Da er det viktig at vi har i bakhodet at selv om vi muligens blir nødt til å flytte russetiden, vil dette ha lite hensikt dersom restriksjonene ikke blir lettet på til sommeren. Når det kommer til å flytte feiringen på grunn av eksamen, må dette også tas stilling til hvorvidt eksamen blir gjennomført eller ikke.

Vi i Russens hovedstyre, på lik linje med alle andre russ rundt om i landet, har gledet oss lenge til russetiden. Vi kan dessverre ikke love dere en russefeiring som blir slik vi har planlagt og håpet på, selv om vi gjerne skulle ønsket det. Det vi kan love, er at vi kommer til å gjøre vårt ytterste for at russetiden blir så bra som mulig. Selv med restriksjoner som kan begrense feiringen.