Dagsavisen Ung

Nei, innvandrere har ikke skylda, Frp

Nå skal visst de mest utsatte menneskene i Norge ta mer ansvar.

###
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim, uttalte på NRK at innvandrere ikke tar pandemien seriøst nok. I en kronikk sammen med Siv Jensen, skriver de:

Vi kunne trolig latt være å innføre de mest inngripende tiltakene, dersom smitten blant innvandrerbefolkningen hadde vært mer lik øvrig befolkning.

At denne samfunnsgruppen har dårligere levekår, færre ressurser og opplever størst marginalisering i samfunnet, tar de ikke med i betraktning.

Les også: Listhaug mener venstresiden henger ut bedrifter i krise

15 prosent av befolkningen er innvandrere, og utgjør 37 prosent av andelen som blir meldt smittet.

Erna Solberg fastslo at koronasmitten rammer skjevt i samfunnet, og i en artikkel fra Aftenposten blir det sagt at årsakene stammer fra innvandreres væremåte og kultur.

Nå skal tydeligvis de mest utsatte menneskene i Norge ta mer ansvar. Mer virkelighetsfjernt  går det ikke an å bli.

Oslos østkant er hjemmet til over 400 000 nordmenn, en av de mest tettbebodde områdene i hele Norge, der omtrent 80 prosent ikke er etnisk norske.

Da presterer landets største avis å omtale den økende smitten på østkanten som «innvandrersmitte».

Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Å insinuere at innvandrere har skylden for økende smittetall skaper kun mer fiendtlighet og splittelse. Det er en urettferdig og grotesk utvikling de ikke fortjener.

Innvandrerbefolkningen har lenge vært en boksepute for dagens politikere, og nå som liv er i fare er fokuset rettes mot de mest utsatte, som om de har skylden for koronasmitten.

Solidaritet til de berørte har blitt byttet ut med pekefingre.

Les også: Trine Skei Grande: – Jeg prøver å ikke gå i demonstrasjon mot meg sjøl, det er alltid så teit

Jeg er selv av østeuropeisk bakgrunn. Helt siden jeg var en liten gutt, har jeg følt på utfordringene som kommer av å ha en levestandard som ikke møter nordmenns forventinger. Fordi man ikke har de samme privilegiene som andre, blir man sett på som uambisiøs, lat og byrde for det norske samfunnet.

Innvandrerbefolkningen sine behov har stadig vekk blitt underrepresentert og ignorert.

Samtidig er de mest utsatt for diskriminering, arbeidsløshet, uføretrygd, relativ fattigdom og hat. Og nå er innvandrere også de mest utsatte for smitte.

Man skulle tro at vi som et samfunn hadde skjønt at årsaken til høy smitte blant innvandrere sannsynligvis er en innviklet konsekvens av langvarige utfordringer hos den mest marginaliserte gruppen i Norge, ikke et resultat av latskap. At myndighetene ikke anerkjenner dette, men indirekte klandrer dem for økende smittetall og ber dem ta ansvar, viser at vi beveger oss mot et mer polarisert og egoistisk samfunn.

Les også: Hun var kjempesyk med korona. Nå lærer hun andre om viruset

Alt i alt er minoriteter de som ender opp med å jobbe under verste forholdene, har lengst arbeidsdager og bor tettest, og nå sier myndighetene at det er minoritetene som må endre seg for å få ned smitten?

Kulturforskjeller og sosiale normer spiller kanskje en rolle i smittespredningen, men vi må legge andre påvirkende faktorer til grunn, blant annet marginalisering. Frp sine uttalelser skaper kun økt fiendtlighet til innvandrere, samtidig som det øker trenden i å klandre andre for våre egne feil.

Vi kan ikke kan be minoriteter om å løse problemene vi har laget for dem.

Mer fra: Dagsavisen Ung