Dagsavisen Ung

Jenter formes av ord

Da jeg ble kalt for «hore», fikk jeg beskjed om å tåle en vits.

Du kan støtte de som vil skape en forandring å bli med på forandringen selv, skriver Karine (16). Illustrasjonsfoto: iStock
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg ble ikke født til å like rosa, eller til å tro at jeg var svakere enn en gutt. Jeg ble ikke født til å tre til siden, så noen andre kan ta lederrollen.

Jeg var som et blankt ark med uendelige muligheter foran meg. Men hver dag har menneskene rundt meg skrevet inn kjønnsroller på arket mitt, brettet meg sammen og minsket mulighetene mine.

For vi formes av ord.

Les også: «Metoo har forvandlet synet på oss kvinner til å være noen skruller» (+)

Da jeg gikk på barneskolen lærte jeg om kvinner som tok ansvar, og jeg fikk nye rollemodeller. Jeg fikk føle på urettferdighet, og fant ut at jeg var nødt til å gjøre noe med det. Jeg ble engasjert. Noen voksne sa at jeg kanskje skulle vente litt. Jeg var litt liten til å ha så mange meninger.

En lærer på barneskolen himlet med øynene når jeg rakk opp hånden.

«Du trenger ikke alltid å være den som må svare, Karine». Andre mennesker rundt meg synes det var kjempekult at jeg ble engasjert. De sa at det var viktig, at jeg var viktig. Heldigvis hørte jeg på dem.

På ungdomsskolen i dag blir flere jenter kalt for «hore». Det gjorde meg sint da jeg selv så dette og opplevde det. Jeg sa ifra, men ble fortalt at jeg måtte tåle en vits.

Jeg husker spesielt en dag i 10. klasse hvor en gutt sa til meg at jeg burde takke ham for at han kalte meg og andre jenter «hore». Han tenkte at det han sa er grunnen til at jeg i dag er engasjert og står opp for det jeg mener.

Der tar han og alle andre som tenker det samme grundig feil.

Les også: Forskere slår alarm om sex-ukultur i politiet: – Jeg fikk høre om såkalt «knulle-torsdag»

Jeg hadde aldri klart å si fra hvis jeg ikke visste at jeg hadde venner som ville «backe» meg. Jeg hadde aldri engasjert meg politisk hvis jeg ikke hadde voksne rollemodeller som hadde sagt at det var viktig.

Man kan så klart bli provosert av en gutt som kaller deg «hore» eller andre stygge ting, men for meg er ikke det nok for å virkelig bli engasjert. For et reelt engasjement blir først skapt når du har flere som støtter deg og forteller deg om alt du kan oppnå.

Hvis du av en eller annen grunn er i tvil, kan jeg fortelle deg nå at Norge ikke har oppnådd likestilling mellom kjønnene. Holdningene i samfunnet vårt holder oss tilbake. Holdningene holder jentene tilbake. Gutter er modige, smarte, fremtidige ingeniører og sterke. Jenter er pene, søte, flittige og flinke. Alene virker alle disse beskrivelsene positive,

Men når ordene nesten kun blir brukt om en gruppe blir de til stereotypier og kjønnsroller.

Stereotypier presser jenter og gutter til å bli to generiske grupper som aldri skal krysse hverandre. Dette går fint for noen, men for de fleste funker ikke en slik inndeling. Vi vil uttrykke oss uten hemninger. Vi vil finne ut hvem vi er og hvilke ord som bør beskrive oss uten negativ påvirkning fra alle andre.

Jenter formes av alle ord. Ikke kun de negative. Det betyr at du enten kan være en del av problemet, eller bli en del av løsningen. Du kan velge om du skal fortsette å bruke de samme ordene som du selv har blitt fortalt videre til barna dine. Du kan velge om du skal le med når en jente blir kalt «hore» for å ha kysset en gutt for mye.

Debatt: «Det er lite rom for å anerkjenne usikkerhet, klønete oppførsel eller gode intensjoner»

Eller så kan du velge å si fra.

Du kan støtte de som vil skape en forandring og bli med på forandringen selv. Du kan viske ut stereotypiene på arket mitt og bytte dem ut med inspirerende og oppløftende ord. Vi har alle ansvar for det vi sier, og vi er nødt til å ta det ansvaret på alvor. Jenter formes av ord, la oss velge de rette ordene.