Dagsavisen Ung

Når presset tar overhånd

Jeg var alltid bare ett tastetrykk unna å finne ut hvor mye kalorier det var i maten min.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Halvparten av ungdom mellom 13–18 år har fått opp reklame i sosiale medier som fokuserer på vekttap eller muskelbygging, og mediene har et voldsomt fokus på kropp, slanking og kalorier.

Nå er det på tide at mediene erkjenner det enorme ansvaret de har ovenfor sårbar ungdom.

Les også: «Bloggerne som tar disse inngrepene er ofre for bransjen selv»

Det skal ikke mer til enn et kjapt klikk innom VG. «Denne treningen forbrenner mest», «slik får du sprettrumpe» og «tre øvelser som reduserer midjen raskt». Dagbladet kan vise meg at «disse slankepillene virker» og lærer meg hvordan jeg går ned en kilo i uka. Vektklubb.no kan fortelle meg hvor mye snacks jeg kan spise for 200 kalorier, og hvor mange ganger jeg burde hatt dårlig samvittighet for å spise langt mer enn dette.

På KK får jeg kunnskap om hvilke bukselommer som får rumpa mi til å se best ut.

Det er åpenbart at medieaktørene vil at vi skal klikke oss inn, og at artikler om kropp, mat og slanking selger. Men de bidrar også til kroppspress og fremmer uforsvarlige idealer. Idealer som det for de fleste er umulig å oppnå.

For de fleste av oss har ikke flat mage, sprettrumpe og kritthvite tenner. Likevel presenteres det som om det er slik man skal og bør se ut. For sårbar ungdom kan det ha mye å si.

Jeg har vært den usikre 16-åringen.

Etter å ha blitt eksponert for utallige artikler om «så mange kalorier er det i hverdagsmaten» og «se hvor mye aktivitet du må være i for å forbrenne en vaffel», bestemte jeg meg for å legge om til en enda sunnere livsstil. Jeg skulle bare spise grønt og trene masse, det var jo det samfunnet forventet?

Det tok etterhvert overhånd. Jeg var alltid bare ett tastetrykk unna å finne ut kaloriinnholdet i maten og hvordan jeg raskest mulig skulle forbrenne fett.

Til slutt hadde det gått for langt, og jeg ble diagnostisert med anoreksi. Min historie er dessverre ikke unik.

Les også: Da Andreas (25) sluttet å spise som 17-åring, hadde han aldri følt seg bedre (+)

For unge gutter og jenter vil nettsider som VG, Dagbladet og KK fremstå som om de nærmest presenterer en sannhet. Når man da klikker seg inn og det første som møter en er «slik kvitter du deg med alders-magen» og «veien til hvitere tenner» vil dette klart nok ha en negativ effekt på selvbilde og selvfølelse.

Misforstå meg rett, jeg mener ikke at mediene skal slutte å fokusere på helse og livsstil.

Problemet oppstår når det blir et stort fokus på utseende og antall kalorier, fremfor treningsglede og hva kroppen din har godt av å få i seg.

For la oss erkjenne fakta. Vi er alle ulike. Og enten du har sixpack eller muffinmage, så er du like mye verdt. Din verdi som menneske avhenger ikke av hvordan du ser ut.

Og det er nettopp derfor medieaktørene nå må ta tak og flytte fokus.

La oss fremme at kropper kommer i ulike fasonger og størrelser. Fremme at det er greit at man ikke ligner på modellen på coveret av motemagasinet.

I stedet for å fokusere på at man bør se ut på en bestemt måte, bør det heller fokuserer på kroppspositivisme. Vi må flytte fokus fra det som drar oss ned i søla til det som får oss til å føle oss bra med oss selv.

Kommentar: Sex, kropp og slanketips. Den fjerde statsmakt jobber på

I dag kan jeg gå inn på VG og velge å frastå fra å klikke meg inn på artikler om slanking og utseende, fordi jeg vet at de ikke gir meg noe, og at min verdi ikke måles i kropp og kalorier. Men jeg var ikke sterk nok til det før, og det kostet meg dyrt. I likhet med meg selv vet jeg at det finnes mange usikre unge der ute som ikke klarer å stå imot presset.

Og det er for alle de jeg velger å kjempe.

Medieaktørene må erkjenne den påvirkningskraften de har. De må erkjenne at de skaper usunne idealer rundt kropp, trening og mat. Og sist, men ikke minst, så MÅ de erkjenne at det er på tide å ta ansvar!

Mer fra: Dagsavisen Ung