Under radaren

Vi velger å dempe forventningene noen dager til. Men det er en rekke ukjente norske sportsansikter som kan få sitt gjennombrudd de neste dagene.

Herrelandslaget i håndball har levd i skyggen av jentene i mange tiår, men det skjedde noe i og rundt laget da håndballstormakten Kroatia ble slått i EM søndag kveld. Som pensjonist, bystyrepolitiker og håndballekspert Frode Kyvåg sa i TV-studioet: «En av de største dagene for norsk herrehåndball». Men det må noen flere seire til før de store masser erobres. Jentene har skjemt oss bort med sportslig suksess.

Likevel er det en smak av nybrottsarbeid over det som skjer i Katowice i Polen akkurat nå. Norge hadde Island på gaffelen i åpningskampen og tapte med ett mål. «Som vanlig». Mot Kroatia kom vendepunktet gjennom en fantastisk 2. omgang med avgjørende spillerbytter, signert debuterende landslagssjef i mesterskap, Christian Berge.

I kveld er Hviterussland neste motstander i en pulje der alt kan skje. Norge kan bli puljevinner eller bli slått ut. Det ligger mye i potten. Suksess i EM kan også sende dette landslaget sammen med jentene til OL i Rio de Janeiro senere i år.

Men vi kan altså ikke ta fram bragd-begrepene før mer enn en kamp er vunnet. Norsk maskulin håndball har egentlig ikke oppnådd noe som helst internasjonalt siden Oppsal leverte et helt lag med personligheter tidlig på 70-tallet. Siden har Norge vært veldig nære gjennombrudd bygget rundt sterke enkeltspillere. Det største navnet, Kristian Kjelling, sitter som sidekommentator under EM-sendingene. Han kunne også styrket dette laget i skadefri versjon.

Før EM leste vi en analyse i danske Ekstra Bladet om det internasjonale bildet. «Norge tror de som vanlig er verdens beste lag før mesterskapet begynner», var analysen der. Nei, Norge er ikke verdens beste ennå, men kan vi strekke oss til at noe er på gang?