Kultur

Ukultur blant kjendiser

Kjendiser som Tone Damli og Hanne Sørvaag takker gjerne ja til oppmerksomhet, anerkjennelse og status som ungdomsidol. Men når det kommer til ansvar vender de dessverre det døve øret til.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Heidi Helene Sveen treffer spikeren på hodet i sin beskrivelse av samfunnets seksualisering og usunne forbilder for unge jenter (Aftenposten 25.06.12). Konstruktiv kritikk som dette blir alltid fordømt nord og ned av samfunnets politisk korrekte bedrevitende folk som Kjetil Rolness og hans meningsfeller. Tendensen minner om trassige unger som protesterer mot foreldrenes uråd.

Kjendiser som Tone Damli og Hanne Sørvaag takker gjerne ja til oppmerksomhet, anerkjennelse og status som ungdomsidol, men når det kommer til ansvar vender de dessverre det døve øret til. Sveen har helt rett i at rollen som forbilde ikke kan velges bort når man opererer fritt i mediene. Når kjendisene velger å spille på notene til en sexfokusert industri er de også skyldige i ungdommenes utskeielser.

Ukulturen i popindustrien blir ikke bedre når Rolness hevder at sex er et av popmusikkens viktigste fundament. Forventningen om at popjenter skal være sexy og spille på sex er større enn noen gang og det er dessverre mange som føler seg tvunget til å kle av seg for å få suksess.

Vi lever i en kjendiskultur skapt av mediene. Kun sex selger nå og mediene vet godt å utnytte det. Reklamer har seksuelle undertoner, tv-komedier har en seksuell humor. Ukeblader og riksaviser diskuterer hvilken kjendis som har sex med hvem. Oppmerksomheten rundt sex i mediene skaper et bilde av dette som noe upersonlig og nødvendig for å bli akseptert av samfunnet. Kynisme og objektivering dyrkes.

Konsekvensene av samfunnets seksualisering blir tidligere sexdebut, spredning av kjønnssykdommer og ikke minst mobbing. Ungdommer blir ofte mobbet fordi de ikke har hatt sex med noen. Dette tvinger dem til å debutere tidligere og med personer de ikke har noen følelser for. Gutter som har hatt sex med mange blir ofte sett opp til av venner og får et kvalitetsstempel, mens gutter uten seksuell erfaring blir stemplet som nerdete, lite attraktive og lite mannlige.

Er vi tjent med et slikt seksuelt press blant ungdommene? Vi som heller i retning av fundamentalt frihetlige valg må bekjempe slikt psykisk press. Press er nedbrytende og gjør at man får et komplisert forhold til sex. Akkurat som røyk- og alkoholreklame forbys, bør også markedsføring som spiller på det seksuelle begrenses. Sex eksponeres ofte uhemmet for barn og unge. Hvorfor tør ingen politikere gripe fatt i dette problemet? Åpenhet rundt dette temaet vil gjøre det lettere for ungdommen og si fra om presset.

Denne trenden er farlig og har vist seg å være skjebnesvanger. En 27 år gammel mann ble i 2006 tiltalt for 7 voldtekter og seksuell omgang med flere mindreårige. Ifølge politiet kom han i kontakt med de fleste av sine ofre gjennom nettstedet deiligst.no og penest.no. Ønsker vi å våkne til flere slike overskrifter?

Før var den mest populære og kuleste gutten i klassen en dyktig elev, flink i sport og veltalende. Nå er gutter som fester mest og har flere seksuelle partnere blitt et forbilde. Vi trenger en positiv motkultur blant ungdommene som utfordrer dem til å kjempe for gode grenser, kjærlighet og trofasthet. Et oppgjør med denne ukulturen bør ikke lede til stempling som moralpoliti.

«Konsekvensene av samfunnets seksualisering blir tidligere sexdebut, spredning av kjønnssykdommer og ikke minst mobbing.»

Mer fra: Kultur