«Shetland».

TV-påskens aller helligste

Vi holder fortsatt påskekrimmen på TV høyt, og tradisjonen tro må den oppleves på vanlig fjernsyn.

Ekte påskekrimelskere ser ikke krimmen på streaming. Vi ser seriene samme kveld som «Påskenøttene» går. For til tross for alle nye medievaner og en overflod av TV og film på nettet, ser et stort antall nordmenn TV på gamlemåten i påskeuka, i sofaen foran flatskjermen, når NRK og TV 2 sender dem. Det forteller seertallene for disse TV-seriene, som har vært oppsiktsvekkende konstante det siste tiåret.

42 år etter at NRK etablerte påskekrim som TV-tradisjon med lord Peter Wimsey og «Mysteriet i Bellona Club», viser statistikkene at påsken – akkurat som jula - er en høytid som får et stort publikum til å sette seg ned og se lineær-TV, som om internett aldri har skjedd. I den stille uka er det halvgod, lettfordøyd og forglemmelig britisk krim uten store overraskelser som gjelder, til tross for alle snakkisene på Netflix, ny nordisk krim på Viaplay eller prisbelønte klassikere på HBO.

Seertallene for fjorårets påske viser grovt forenklet at noe over 900.000 nordmenn så påskekrimseriene på NRK og TV 2. Og det er alltid NRKs påskehelgserier som har den høyeste oppslutningen, i fjor som – vel, strengt tatt, alltid. I fjor så 774.000 på «Nedgravde hemmeligheter». «Unge inspektør Morse» hadde 535.000 seere på NRK1. «Broadchurch» hadde 618.000. Dette er faktisk flere seere enn hva «Lewis» hadde på NRK1 påskeaften i 2010. Til tross for den nye medievirkeligheten, tviholder vi på den særnorske tradisjon. Selv om vi bruker mindre tid på å se på lineær-TV, år for år, som NRKs Helge Kaasin skrev i en kronikk på NRKBeta.no nylig.

«Tallene viser at vi stadig oftere foretrekker å velge TV-innholdet vårt selv. At flere timer brukes på videostrømmetjenester, på bekostning av lineær-TV (...). Denne trenden har akselerert i 2017, og da særlig blant unge voksne og voksne. For mange er det nå helt utenkelig å se på lineær-TV. Det å ikke kunne velge selv, føles som en tvangstrøye». Vi bruker stadig mindre tid på «vanlig» TV, skriver Kaasin.

Påskekrim ser vi likevel som vi alltid har gjort. Grovt regnet så rundt 900.000 seere på NRK og TVs krimtilbud i fjor, og året før, som de gjorde på 1990-tallet. Statistikken viser at NRKs serier blir sett av mellom en halv million til 750.000. TV 2s serier trekker mellom 250.000 og 350.000.

Denne påsken byr NRK på fem serier, den første er en episode av «Vera» på palmesøndag, før det går tett i tett med nye serier nesten daglig fram til påskehelga. Mandag starter «Shetland», en redigert versjon uten referanser til 22. juli, før miniserien «Vikaren» og «Den døende detektiven» sendes skjærtorsdag og langfredag. I påskehelga er «Vera» tilbake. TV 2 sender «Top of The Lake: China Girl» mandag etter palmesøndag, oppfølgeren til Jane Campions suksess-serie med Elisabeth Moss i hovedrollen. Skjærtorsdag og langfredag viser TV 2 britiske «Innocent».

Så får vi se om det på virker påsketradisjonen dette året, at strømmeselskapene har begynt å framheve krimunderholdningen i deres enorme utvalg av TV-serier med kategorier «Krim og spenning» og «Nervepirrende».

Ifølge tradisjonen kan NRK og TV 2 tapetsere TV-kveldene med mord og mysterier, vel vitende om at vi ikke går noe sted. Samtidig viser påsketilbudet av TV-kanalene er veldig klar over konkurransen. De siste årene har kanalene begynt å vise kriminalseriene sine med flere episoder og hele miniserier i løpet av en og to kvelder.

Påskekrimmens sterke posisjon i TV-vanene vises også i måten vi ser seriene på. Vi er ikke spesielt glade i påskestreaming. Krimseriene som det siste tiåret har blitt kjent som «kosekrim» er best på lineær-TV. Det er veldig få som gidder å se serier som «Vera» på NRK.no i påsken. Seertallene forteller sitt. I fjor hadde «Unge inspektør Morse» en halv million seere på NRK1. På NRK.no: 33.000. «Nedgravde hemmeligheter» ble sett av 657.000 på NRK1, «Broadchurch» over 541.000. På NRKs nett-TV: henholdsvis 97.000 og 61.000. Å se påskekrim i reprise er heller ikke en stor nasjonal TV-disiplin. Fjorårets tre repriser samlet i alt 45.000.

Greia med påskekrim er kanskje at den kan sees i selskap med stort sett hele familien, når den blir sendt før og etter «Påskenøttene».

Og den som ikke får nok TV-krim den neste uka, kan se fram til helga etter påske. Da begynner NRK1 å sende den helt nye sesongen av «Unge inspektør Morse».