Tungmetaller i strømmåleren?

Mange har sikkert lagt merke til at tvilsomme energiforslag ofte begrunnes med at de har gunstige klimavirkninger. Dette gjelder også forslaget om å bytte ut alle strømmålere i norske hus. Nedenfor kommenteres en artikkel som vi ha det til at våre nåværende strømmålere holder på å forgifte oss.

Mange vet at kraftbransjen planlegger å skifte ut strømmålerne i 2,2 millioner norske hus (og i mange hytter) for nesten 10 milliarder som forbrukerne skal betale. Bortsett fra at vi skal slippe å lese av måleren en gang i måneden (det skal skje automatisk fra 2019-2020), finnes det absolutt ingen fordeler for forbrukerne med de nye ”smarte” apparatene - selv om en tidligere energiminister for noen år siden uttalte at de ”smarte” målerne ville bli ”en vidunderkur mot høye strømregninger”.

            I mangel på gode argumenter har kraftbransjen nå fått hjelp av adm.dir. Bjørn Arild Thon i RENAS som i mange aviser har lansert en skrekkhistorie om våre eksisterende strømmålere – de er stappfulle av kvikksølv og andre tungmetaller. Og konsekvensene kjenner vi jo: Fisk og annen mat forurenses, barn får lærevansker, nedsatt intelligens osv. Nå skriver Thon ingenting om tungmetallene i de nye målerne som skal installeres, slike opplysninger kommer vel ikke før ca. 2025 når ”smartmålerne” må erstattes fordi de ikke holder mål (store tekniske problemer allerede i dag under uttestingen).

            Interessen for tungmetaller i bransjen er ganske ny, jfr. utskiftingen av våre gamle glødelamper (med litt bly i). For noen år siden ble de erstattet med nye sparepærer som viste seg å inneholde alarmerende mye kvikksølv og andre gifter. Vinningen gikk opp i spinningen, og vel så det.

            Det er ganske ufattelig hvordan energibransjen klarer å dytte på oss sine påfunn (bl.a. flere eksportkabler for strøm vi trenger selv, subsidierte og ulønnsomme vindmøller, elektrifisering av sokkelen til ingen nytte m.m.) uten at det blir opprør. Men det har kanskje å gjøre med at det fortsatt er 3-4 år før kablene og de ”usmarte” og kostbare målerne er installert?