Kultur

Tull om kvinners pensjon fra DNB

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Direktør for DNB Liv Anders Skjævestad kommer med beregninger (Dagsavisen 9/1) av kvinners pensjon i offentlig sektor som er svært misvisende. Påstanden er at en person med 60 % stilling, født i 1950, 180 000 i årslønn (full lønn 300 000) samt 30 års ansettelse ikke får noe i alderspensjon utover folketrygden. Dette er bare tull, og kan ikke ha annen hensikt enn å skape et inntrykk av at offentlig tjenestepensjon er dårligere enn den egentlig er. Beregnet med pensjonskalkulatoren til Statens Pensjonskasse vil en ansatt med 180 000 i lønn og 60 % stilling (full lønn 300 000) samt 30 års ansiennitet årlig få 38 000 tjenestepensjon fra 67 år, ikke 0. Sannsynligvis oppstår DNB Livs feil fordi det ikke er tatt hensyn til samordningsreglene mellom offentlig tjenestepensjon og folketrygden, samordningsregler som er svært gode og viktige spesielt for lavtlønnede.

Men DNB gjør flere feil. I eksempelet beregner de pensjon med utgangspunkt i en så lav lønn at ingen har det. Det finnes ikke ansatte i offentlig sektor med 30 års ansiennitet som ikke har høyere lønn enn 300 000 i full stilling. Minstelønn etter 10 år i kommunal sektor er 331 400. I tillegg har kommunene minstelønnsbestemmelser som gir minimum 350 700 i lønn for heltidsstilling etter 20 års ansiennitet (forholdsmessig avkortet for deltid, dvs. at 60 % er 210 400). I så fall vil netto tjenestepensjon med 60 % stilling bli 44 000 i året, i tillegg til folketrygden. Innbetalt pensjonsinnskudd blir i så fall betalt tilbake på under 3 år, akkurat som for den høytlønnede som brukes som eksempel i oppslaget.

I tillegg unnlater DNB å si noe om for eksempel avtalefestet pensjon, som er vesentlig bedre i offentlig enn i privat sektor.

DNB Livs beregninger er egnet til å skape stor og unødvendig utrygghet blant mange ansatte i offentlig sektor. Debatten om forholdet mellom offentlig og privat tjenestepensjon hadde fortjent bedre enn DNBs beregninger, som neppe har annen hensikt enn å undergrave offentlig tjenestepensjon for å selge flere private pensjonsprodukter.

Mer fra: Kultur