Debatt

Trumps farlige handelskrig

Det har tatt tid for Donald Trump å følge opp valgkampløftene om proteksjonisme, beskyttelse av amerikanske arbeidsplasser og America First, men nå leverer han.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Varen er full handelskrig mot Kina. Det er første steg på vei mot et farvel til verden slik vi kjenner den, og han trosser alle faglige råd. Det er USAs egen frihandelfilosofi og etterkrigsmantra Trump nå bryter med.

Først innførte han tollmurer for import av stål og aluminium, som med alle sine unntak for allierte, deriblant EU, i effekt var rettet mot kinesiske produkter. Nyheten ble tatt godt imot i Brussel, som i prinsippet var mot de nye tollmurene, men som pustet lettet ut da de likevel kom på innsiden av det gode selskap.

Torsdag ble det klart at USA trapper opp konfliktnivået og innfører toll på kinesiske importvarer til en verdi av 50 milliarder dollar eller rundt 400 milliarder norske kroner. Målet er i første omgang å beskytte amerikansk åndsverk og innovasjon, såkalte immaterielle rettigheter. Trump hevdet at kineserne i dag stjeler amerikanske immaterielle rettigheter og teknologi. Han understreket av disse tiltakene vil bli de første av mange for å bedre handelsubalansen landet har med Kina.

Kina har på sin side svart med å innføre toll på noen amerikanske varer, og det er trolig at Beijing vil følge opp med ytterligere tiltak. Den nye amerikanske politikken har også møtt motstand fra Trumps egne rådgivere. Trumps viktigste økonomiske rådgivere Gary Cohn sa opp i protest mot Trumps proteksjonisme. Amerikanske medier skriver at avgått utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis advarte mot handelskrigen. Sistnevnte bør være urolig for de sikkerhetspolitiske konsekvensene. Spenningen mellom verdens to mektigste økonomiske og militære makter vil stige.

Samtidig med Trumps aggressive handelskrig mot Kina kommer nyheten om at han henter inn den kontroversielle hauken John Bolton som ny nasjonal sikkerhetsrådgiver. Bolton jobbet tett med president Bush før Irak-krigen og var involvert i konstruksjonen av påstandene om Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen. Han er beryktet for sitt stadige forsvar av Irak-krigen.

Trump har åpnet en front mot Kina, og omgir seg med stadig flere nykonservative, aggressive menn. Det er grunn til uro.

Mer fra: Debatt