Debatt

#Tomt rede

I fjor høst, omtrent på den tida husets rødruss bestilte klær og utstyr til årets russefeiring, skrev jeg i denne spalten om min egen morsangst for hva som skjer etter russetida.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

En ting er hva de unge rød- og blåkledde finner på av tull nå i mai – en annen er hva slags løyer de finner på til høsten. De kan jo foreta seg helt elleville ting som, som for eksempel å reise til Australia for å studere.

For hvor ligger Australia? På den andre siden av jordkloden. Og hvor lang tid tar det å fly dit? Ca 30 timer (hvis du flyr med Finnair, med mellomlandinger i Helsinki og Singapore, ifølge søkemotoren Momondo). Utad later vi russeforeldre som om vi er helt avslappede og innforståtte med at «fugleungen» selvsagt må få lov til å spre vingene sine og «forlate redet» til høsten. Men innerst inne syns jeg jo at Australia befinner seg innmari langt unna redet. Tenk om det skjer noe? Og tenk om fugleungen liker seg så godt på den andre siden av jordkloden at han blir der for alltid? Får jobb, får barn? Hvor ofte får man sett barnebarna sine da? Jeg tipper svaret på det siste der, er: «Ikke så veldig ofte, bestemor».

Australia er et ekstremt eksempel. Jeg har møtt russeforeldre som syns det er langt nok til Lofoten, der datteren skal begynne på folkehøyskole. En annen gruer seg til at datteren skal reise helt til Bergen for å studere juss. Jeg hører om russ som skal i militæret i Indre Troms, og til Trondheim og NTNU for å studere nanoteknologi. (Ingen av oss foreldre visste helt sikkert hva «nanoteknologi» er, men det høres jo ganske kult ut).

Denne angsten for at fugleungene flyr for langt unna redet er nok typiske symptomer når man skal diagnostisere det såkalte «tomt rede-syndromet». Foreldrene gruer seg til det blir stille i huset, og til at man ikke får treffe småfuglene så ofte som før. Men det har slått meg at redet begynner å virke ganske tomt allerede nå. For hvor ofte er en russ hjemme i russetida? Svaret er igjen: «Ikke så veldig ofte».

For russen 2019 er mye på farten, også de uten russebusser. På meg virker det som om årets russekull vrimler litt planløst rundt over hele Oslo, gjerne pr. trikk, T-bane eller nattbuss, ofte med impulsive avstikkere underveis. Det tikker inn tekstmeldinger fra husets russ: «Vi tar en tur i Frognerparken. Det blir nok seint». Eller: «Vi skal på Huk. Eller kanskje Sognsvann». Dagen etter viser det seg at de har vært på Ekebergsletta i stedet. Eller på Sørenga, eller på «Russens dag» på Tusenfryd, der politiet kunne melde på Facebook at det gikk ganske rolig for seg. «Noe oppkast ble det nok, men det var først og fremst karusellene sin skyld».

Så tomt rede-tilvenningen har allerede begynt. Heldigvis har det også vist seg at husets russ ikke skal reise til den andre siden av jordkloden til høsten. Han skal bare til Hedmark. Til en folkehøyskole bare 1 time og 34 minutter med bil unna redet. (Ifølge Google Maps).

Mer fra: Debatt