Kultur

Tilsynsrådet for advokater bryter loven!

Jurist Marius Reikerås har sendt et åpent brev til Justisdepartementet vedrørende Tilsynsrådet for advokater og tidligere styreleder i Tilsynsrådet, Christian Bruusgaard . Krav om uavhengig granskning.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.


Det vises til de avsløringer som jeg allerede har oversendt Justisdepartementet samt Justiskomiteen m.fl, vedrørende de ulovligheter som har funnet sted i Tilsynsrådet for advokatvirksomhet.

Jeg viser også til noen av de avsløringer som bladet Kapital har bidratt med rundt Tilsynsrådet og dets tidligere styreleder, advokat Christian Bruusgaard samt hans advokatfirma Thommessen. En del av artiklene fra Kapital, vedlegges her.

For meg og flere med meg, symboliserer Christian Bruusgaard den ukultur, kameraderi og korrupsjonskultur, som gjennomsyrer det norske samfunn. Dette ved at såkalte "samfunnstopper" kan gjøre hva de vil konsekvensløst, mens helt andre regler og betydningen av begrepet "ansvar" gjelder for den vanlige mann og kvinne. En slik forskjellebehandling, skal vi rett og slett ikke finne oss i.

For det er ikke akkurat småtterier som er avdekket rundt Bruusgaard.

Kapital oppsummerer i nr 3. 2011, noen av de forhold som er avdekket rundt hans person slik på side 40 og 41:

- Lot heleridømt advokat få beholde bevillingen

- Brukte sin egen forretningsforbindelse til å kontrollere andre advokater

- Tilsynsrådet betalte forretningsforbindelsen 12 millioner kroner for
oppdragene

- Samarbeidet, som skjedde i brudd med offentlige anskaffelsesregler,
medførte at Tilsynsrådet måtte betale en bot på kr 430 000

- Fikk fornyet ledervervet i Tilsynsrådet, regelbruddet til tross

- Har samtidig sittet som styreleder i Veidekke i en periode hvor
selskapet har blitt bøtelagt for ulovlig prissamarbeid en gang, og nå på
nytt mistenkes for det samme

Bilag 1: Kapital 3/2011

I tillegg er det også en rekke andre forhold som er avdekket og som jeg kort vil oppsummere her:

1. Det er avdekket at han satt som styreformann i den perioden Veidekke ASA gjorde seg skyldig i omfattende kriminell virksomhet og hvor selskapet ble ilagt bøter av Økokrim på kr 7, 5. millioner. Som styreleder i denne perioden, er han dermed selskapets juridisk øverste ansvarlige.

2. Det er avdekket at han, mens han satt som styreleder i Veidekke ASA, inngikk oppdrag med sine egne private selskap, Filtbygg AS, med verdier på over 50 millioner kroner.

3. Det er avdekket at Tilsynsrådet, ved Bruusgaard som styrets leder, grovt uaktsomt har brutt lov om offentlige anskaffelser fra primo 2002 og etter mitt skjønn gjøres det samme den dag i dag.

Dette er slått fast av Klagenemnda for offentlige anskaffelser, ref sak nr. 2009/229, hvor Tilsynsrådet er ilagt et gebyr på kr 400 000,-. Det vises også til at det er utbetalt drøye 12 millioner kroner til Stiansen & Co i denne perioden. Altså 12 millioner kroner, som er utbetalt ulovlig fra Tilsynsrådet til Bruusgaards forretningspartner, Svein Erik Stiansen og hans revisjonsfirma.

På tross av boten, fortsetter Tilsynsrådet og samarbeide med Stainsen & Co.

4. Det er avdekket at det var Bruusgaard og Svein Erik Stiansen som undertegnet de ulovlige kontraktene.

Paradokset er at som følge av at Tilsynsrådet klarte å holde lovbruddene skjult i tilstrekkelig mange år, ble gebyrene redusert til kr 400 000 som følge av delvis foreldelse.

5. Det er avdekket at Bruusgaard og tilsynsrådets revisor Svein Erik Stiansen, har eierinteresser i flere selskaper.

Hvor mange selskaper de har eierinteresser i, vil Bruusgaard imidlertid ikke oppgi.

6. Det er avdekket at han lot sitt honorar fra Tilsynsrådet gå inn i "felleskassen" hos sitt private advokatfirma Thommessen, hvilket har som konsekvens at Thommessen har økonomisk interesse i arbeidet i Tilsynsrådet.

7. Det er avdekket at når Bruusgaard blir tatt for disse lovbrudd, så forsøker et samlet Tilsynsråd å unnskylde seg med at de trodde at rådet er å betrakte som et privat rettsorgan.

Særlig oppsiktsvekkende blir dette når vi vet at hans kone, Bjørg Ven, da satt som leder av KOFA.

8. Det er avdekket at tilsynsrådets styre selv "gransker" de forhold som er avdekket rundt Bruusgaard, når det bes om at disse forhold granskes. Når Tilsynsrådet gransker Tilsynsrådet, vet jo alle hva konklusjonen blir.

9. Christian Bruusgaards forretningspartner og venn i advokatfirmaet, Thommessen, advokat Sverre Koch er tiltalt av Økokrim for å ha medvirket til skatteunndragelse i milliardklassen i den såklate "Transocean" saken.

Bilag 2: Nettavisen, den 10.1.13.

På tross av dette beholder han bevillingen.

10. Christian Bruusgaard har tatt fra advokat Sigurd Klomseth advokatbevillingen som følge av påståtte brudd på taushetsplikten. Selv bryter Bruusgaard taushetsplikten ved å la sine ansatte i Thommessen håndtere taushetsbelagt informasjon som tilflyter han som styreformann i Tilsynsrådet.

11. Det er avdekket at advokatfirmaet Thommesssen fikk 2, 5 millioner på klientkonto fra svindlertrio, også dette uten noen som helst konsekvens, se bilag 3.

12. Daværende leder av advokatforeningen, Berit Reiss- Andersen avslørte seg selv og kameraderiet med Bruusgaard overfor Kapital etter en gedigen tabbe, se bilag 4

Det er liten tvil om at Bruusgaard har brukt Tilsynsrådet til å beskytte seg selv og sine venner, mens han fjerner de som tør å stille ham de kritiske spørsmål.

Jeg viser også til øvrige artikler fra Kapital, der Høyre og Fremskrittspartiet vil ta tak i dette. Nå er Høyre og Frp i regjering og bør ta tak i de forhold som tidligere har forsøkt blitt feid under teppet av den forrige regjering, se bilag 5.

Det bes med dette om at Justisdepartementet gransker Tilsynsrådets aktiviteter og at det nedsettes en uavhengig kommisjon som vurderer Brussgards lovbrudd opp mot hans skikkethet som advokat. Det samme gjelder for daglig leder av Tilsynsrådet, Hege Bjølseth.

Bergen, den 28.1.14

Marius Reikerås

Mer fra: Kultur