Politikk

Tiden er inne for 16-årig stemmerett!

Siden demokratiets begynnelse i Norge har det vært en tradisjon for å utvide stemmeretten. Sist gang stemmeretten ble utvidet var i 1978, da aldersgrensen ble satt ned til 18 år. I 2018 er det 40 år siden dette skjedde, og dette er en perfekt anledning til å fortsette denne tradisjonen på ved å utvide stemmeretten til å inkludere 16-åringer.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hver gang vi har gått inn for å utvide stemmeretten har det vært en gjennomgående frykt for at dette vil ha fatale konsekvenser for samfunnet, men gang etter gang har realiteten vist oss at dette ikke er tilfellet. Da stemmealderen ble satt ned fra 25 til 23 år var man redd for mye av det samme som man er redd for i dag, at utvidelsen vil ha store negative konsekvenser for samfunnet, men historien har vist at vi ikke hadde grunn. Nå viser viser en rapport fra institutt for Samfunnsforskning at 16-åringer har en stemmeatferd veldig lik de fra 18 år og opp. På den andre siden viser også rapporten at de unge stemmer på unge, så et resultat av utvidelsen vil trolig være at flere unge stemmer vil kunne delta i politikken. 

I en alder av 16 år er man også ferdig med grunnskolen, som er den obligatoriske delen av utdanningen i Norge. Siden utdanningen som følger etter grunnskolen handler om yrkesutdannelse eller forberedelse til videre studier er man i utgangspunktet ferdig med å tilegne seg den nødvendige politisk kunnskapen som kreves av enhver som stemmer. Derfor burde 16-åringer få stemme!
En av de verste delene ved et diktatur er at du dømmes og straffes etter lover du har null innflytelse over. Slik er det for norske 16-åringer i dag! I en alder av 16 kan du nemlig dømmes etter norsk lov, men du har ikke muligheten til å påvirke den. I et demokrati bør det være ens rett å kunne påvirke de lover og regler man kan dømmes etter. På den andre siden er det helt sant at 16-åringer ikke er myndige, men opp gjennom Norges historie har det aldri vært en klar sammenheng mellom myndighetsalder og stemmerettsalder. Det finnes også en del 16-åringer som betaler skatt på inntekt de har fra jobb . Dette betyr jo i praksis at man bidrar til statskassa, men ikke kan kontrollere hvordan pengene blir brukt.
Verden står ovenfor en rekke utfordringer i de kommende årene. Vi har en klimakrise som i størst grad vil ramme de kommende generasjonene, og vi har en eldrebølge som kommer til å skape store økonomiske utfordringer for Norge i fremtiden. For at vi skal kunne løse slike utfordringer er det viktig at de som må leve lengst med konsekvensene også blir hørt. Det er 16- og 17-åringene i dag som kommer til å bli rammet hardest av klimaendringene,  og det gjør dette til en av de gruppene i samfunnet det blir viktigst å høre på i denne saken. Når mengden eldre også blir større er det viktig at også de unge blir hørt tydelig. Et demokrati er på ingen måte bedre enn et diktatur om det ikke tar hensyn til minoritetene. Norge, og verden, trenger de unge, med nye tanker og ideer for hvordan fremtidens utfordringer kan løses. 
Det å utvikle seg er ikke en prosess som skjer over natten. I dagens samfunn blir man tildelt sine rettigheter gradvis opp gjennom årene. Man kan for eksempel begynne å skatte i en alder av 16, inngå kontrakter alene i en alder av 18, og kjøpe alle former for alkohol i en alder av 20. Prosessen å bli voksen er som sagt ikke noe som skjer fort og plutselig, men noe som skjer gradvis. 
Å gi 16-åringer stemmerett vil ikke ha fatale konsekvenser for samfunnet, men vil balansere ut demokratiet ved å gi de unge mer å si i beslutningene som blir tatt. De er tross alt ferdig med utdanningen myndighetene krever av dem! Det er de unge som må leve lengst med konsekvensene av dagens beslutninger, så da er det vel også på sin plass at de kan være med å ta disse beslutningene. La oss videreføre den demokratiske tradisjon ved å også gi 16-åringer stemmerett! 
-Marcus André Holst-Pedersen, Nestleder Akershus Unge Venstre, og Leder Romerike Unge Venstre

Mer fra: Politikk