Tiårets kamp

Hvem skal opp? Rundens store kamp mellom Leeds United og Sheffield United kan gi svar på det store spørsmålet.

Det er to klubber med en lang historie av rivaleri som møtes til dyst på Elland Road til tidlig lørdagskamp denne runden. Begge klubben er i storform. Leeds United ligger på andreplass, Sheffield United på tredje. Det skiller to poeng mellom dem. Med seier går Sheffield United forbi Leeds med ett poeng. Med hjemmeseier får Leeds United et velkomment pusterom i form av fem poeng ned til tredjeplass på tabellen. Samtidig kan Norwich på førsteplass nesten ta for gitt at de tar med seg tre nye poeng hjem fra møtet med bunnlaget Rotherham.

 

Med ni runder igjen av sesongen ligger det an til en heftig, nervepirrende innspurt i Championship, et helsikes rotterace, et to måneders bikkjeslagsmål. Topp tre ligger an til å bli en stollek mellom Norwich, Leeds og Sheffield United. Under dem kan i teorien 12–13 klubber klare å ta en av de viktige kvalikplassene på topp seks. At West Bromwich sparket manageren sin denne uka, sier alt om hvor hardt livet i engelsk førstedivisjon er. Klubben ligger på fjerdeplass. I bunnen av tabellen er det minst seks lag som stadig risikerer å rykke ut av det gode Championsip-selskap. Her er så jevnt at ingen supporter av noen klubb egentlig kan slappe av før rundt sånn cirka 1. mai.

Alle bør være forberedt på at tabellen ved ferdigspilt sesong etter 5. mai kan gjøre fysisk vondt. Men denne helgas vondeste opplevelse for enkelte av oss blir sekspoengerskampen mellom Leeds United og Sheffield United, to klubber som begget altfor lenge har vært utenfor Premier League, og som begge lengter etter å komme tilbake. Begge har de to gamle storlagene vært nede i League One og slitt i lange tider. Denne sesongen har det meste klaffet for begge klubber, men Sheffield United har hatt den beste vårsesongen. En Leeds United-supporter har god grunn til å være nervøs. Det er Sheffield Uniteds målmaskin Billy Sharp det tidvis vaklende Leeds-forsvaret først og fremst må få stagget.

 

På årets første dag ble Billy Sharp den mestscorende spiller i engelsk fotball i moderne tid, da han rundet 220 mål. Før lørdagens storkamp har målrekorden hans kommet opp i 233, og mannen som omtaler seg selv som «a fat lad from Sheffield» ser ikke ut til å la alderen prege ham. Tirsdag vant et timanns Sheffield-lag 2–0 over formsterke Brentford, med Billy Sharp på benken. Han ble sikkert spart med tanke på helgas, nei, sesongens, nei, kanskje tiårets viktigste kamp for begge lag. Det er bare å gruglede seg til i morgen.

reidar.spigseth@dagsavisen.no