Therese Johaug på sponsoroppdrag. Det er noe av det hun har drevet med i perioden hun har vært utestengt.

Therese Johaug er stemplet for livet

KOMMENTAR: Therese Johaug kan konkurrere igjen og er «fri». Men ingenting blir som før.

To uker før Therese Johaug fikk vite at hun hadde avlagt en positiv dopingprøve hadde jeg et lengre intervju med henne på Bjørn Dæhlie-hytta i Kvitfjell. Det handlet blant annet om hvordan man ikke kunne skjerme seg mot rykter, den gang i ly av astmasaken til Martin Johnsrud Sundby. Intervjuet rakk vi aldri å publisere før dagsordenen ble snudd på hodet 4. oktober 2016. Da hun hylende mottok beskjeden om at hun satt i garnet.

Å ha testet positivt på et anabolt steroid (clostebol) gjør at man blir stemplet. Til evig tid. Uansett årsak og forløp er idretten skrudd sammen slik at en doper er en doper, enten man er litt eller veldig skyldig. Therese Johaug ble trodd på at hun ikke hadde jukset med vilje, på at uhellet ikke var prestasjonsfremmende, likevel ble hun utestengt fra to mesterskap. Ett for mye, etter undertegnedes oppfatning.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvordan blir returen til den etter hvert ganske så belastede langrennssporten? Torsdag møter hun mediene igjen, lørdag går hun Skarverennet som mosjonist. Men hun er ingen mosjonist. Rapportene fra hennes treninger, regissert av Pål Gunnar Mikkelsplass, handler om en utøver som er sterkere enn noensinne. Marit Bjørgen hadde noen treningspass med henne i vinter. Og ble overrasket.

Når Johaug er tilbake blir hun nestoren i laget. «Mor» Marit Bjørgen har gitt seg. Det blir en annen hverdag. Og det er alltid annerledes å komme tilbake etter en dopingdom, uansett hvor uskyldig man mener selv man har vært. Det var antakelig Johaugs største tabbe i dette lange løpet: Å hevde at hun var helt uskyldig. Det var hun jo ikke. For i idretten er alltid utøveren ansvarlig for de stoffer og medisiner man bruker. Man har til og med en meldeplikt for hvor man til enhver tid befinner seg så lenge man er toppidrettsutøver. Dette svært strenge regelverket har en global idrett blitt enig om.

Les også: Kritisk til Vålerengas talentarbeid (DA+)

Therese Johaugs mange interne og eksterne kamper har hun drevet med en bevisst mediestrategi i bunn. Hele løpet i idrettens eget juridiske univers ble en egen dokumentarfilm. Hun fikk sin endelige straff på 18 måneder med kameraer på slep. Sponsorene har hun pleiet parallelt. Ingen av dem har forlatt henne. Nå skal merkevaren Therese Johaug ut i offentligheten med fornyet kraft.

Hun har antakelig lite å frykte. «Du er tilgitt», skrev Expressens skikommentator. I dag vil hun antakelig fortelle om at hun i perioder mistet motivasjonen for å trene og drive toppidrett. Nå er den tilbake. Men med et sår som aldri helt blir leget.

Les også: Russisk ball-bjørn, som ballgutt, skaper rabalder før fotball-VM