LANDSLAG: Barndomskameratene Iver Fossum (t.v.) og Martin Ødegaard på landslagstrening på Ullevaal stadion i går. FOTO: TORE MEEK/NTB SCANPIX

Temaet er Martin. Igjen

Det er snart fire år siden han debuterte på landslaget. Men det virker ikke slik.

ULLEVAAL STADION: For hver gang landslaget spiller, og Martin Ødegaard er med, blir fokuset automatisk satt på norsk fotballs vidunderbarn. Skal endelig dette landslaget bygges opp rundt ham?

Han er ikke noe barn lenger, han er blitt 19 år og er i en alder der mange før ham har etablert seg både på toppklubb og landslag.

Vi har ant en viss motvilje hos landslagssjef Lars Lagerbäck hver gang Martin Ødegaard er blitt tema. Og det har det blitt hver gang, enten han har vært tatt ut eller ikke. Lagerbäck har en inngrodd skepsis til unge spillere på et A-landslag. For ham er ikke A-landslaget en utviklingsarena, men et sluttprodukt.

Da er det et paradoks at han i årets første landskamp, og første skritt på den lange veien mot EM i 2020, aldri har tatt ut flere unge spillere i A-landslaget. Han har hentet opp de viktigste spillerne fra U21-gjengen, Martin Ødegaard, Kristoffer Ajer og Iver Fossum. Og fra før har Lars Lagerbäck allerede utnevnt Sander Berge til en landslagsklippe. Han er født samme år som Ødegaard, men er fortsatt ikke spilleklar etter langvarig skade.

Hensikten er klar. Lars Lagerbäck har ikke funnet noen stamme i dette norske laget. Han har prøvet og feilet i et år, han har hentet inn 43 spillere og nå vil han snart sette strek. Vil den nye sentrallinja bli Kristoffer Ajer, Sander Berge, Martin Ødegaard, Joshua King? (sistnevnte er heller ikke med i kveld).

Lagerbäck er på intens jakt etter det samme som han fant på Island, en tilnærmet fast førsteellever han kunne stole på. Mens mange har ropt etter større satsing på Martin Ødegaard har Lagerbäck pekt på hans manglende effektivitet, både når det gjelder målgivende og faktiske scoringer. Og manglende tøffhet. Det holder ikke med fikse stunt midt på banen og en teknikk av en annen verden. Men Lagerbäck synes det er rart for en spiller han anser er i verdenstoppen når det gjelder teknikk og pasningssikkerhet.

Årsaken ligger i hans dype rolle i Heerenveen der han sjelden kommer til avslutninger. På landslaget er Lagerbäck klar på at Ødegaard vil bli brukt som kantspiller, med fri rett til å vandre innover for å sette opp andre eller avslutte sjøl. Og apropos alder: Ødegaard er allerede en yngste spilleren Lagerbäck har tatt ut på et A-landslag noen gang. Blir han en del av stammen? Lagerbäcks ønsket er ja.

Årets første motstander er VM-klare Australia. Nederlenderen Bert van Marwijk debuterer som landslagssjef i et prosjekt som kun handler om VM. Årets spiller i engelsk championship i fjor, Mile Jedinak, sendte landet til VM etter hat trick i siste playoffkamp mot Honduras. Australia ville møte Norge fordi de tror det ligner på Danmark, som de møter i VM. Martin Ødegaard som Christian Eriksen? Javel.