Debatt

Tar fastlegene på alvor

Jonas Gahr Støre etterlyser handling fra regjeringen i Dagsavisen 27. desember. Jeg er helt enig i at vi må sikre en god fastlegeordning for fremtiden. Derfor gjør jeg mye – både på kort og lang sikt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi har startet arbeidet med å rekruttere flere leger inn i fastlegeordningen gjennom egne tilskudd til rekruttering og egne tilskudd til utdanningsstillinger. For å gjøre det mer attraktivt å bli fastlege og forbli i yrket, ga vi i årets oppgjør 100 millioner kroner til fastlegene over det andre grupper fikk i lønnsvekst. I statsbudsjettet for 2019 styrkes fastlegeordningen. Blant annet med totalt 64 millioner kroner til rekrutteringstiltak i kommunene og 46 millioner kroner til spesialistutdanning i allmennmedisin.

Støre etterlyser at staten går på banen for å støtte Alis Nord-prosjektet, et prosjekt som skal rekruttere flere fastleger i Nord-Norge. Men Støre burde i det minste gjøre hjemmeleksen sin før han kritiserer: Regjeringen har gitt totalt 30,6 millioner til Alis Nord samt dens vestlandske motstykke Alis Vest.

Regjeringen har inngått en avtale med Legeforeningen hvor vi er enige om at oppgavemengden for fastlegene har blitt for stor og at pasientlisten må ned. Skal vi få til det, trengs det flere fastleger. Regjeringen har forpliktet seg til en slik utvikling, og at nedgang i listelengde skal kompenseres økonomisk. Dette er viktig for å beholde dagens fastleger og for å legge til rette for økt rekruttering.

Skal vi lykkes med å forbedre og modernisere fastlegeordningen, må vi gjøre det i samarbeid med dem som vet hvor skoen trykker. Jeg har derfor reetablert trepartssamarbeidet om fastlegeordningen med Legeforeningen og KS, som den forrige regjeringen, som Støre var en del av, la ned. Det innebærer at vi nå sitter vi sammen og diskuterer både utfordringer og løsninger.

Regjeringen har også satt i gang en evaluering av fastlegeordningen. Her skal vi se på rammebetingelsene fastlegene jobber innenfor, og ikke minst hvilke oppgaver som har økt og hvorfor de har økt. På denne bakgrunnen skal vi vurdere hvilke oppgaver fastlegene må ha, hvilke oppgaver andre kan overta og hvilke oppgaver som kan løses på bedre måter.

Evalueringen vil bli fulgt opp av en egen handlingsplan som vi legger frem våren 2020. Skal vi gjøre store endringer i en ordning som er så viktig for så mange, må vi ta oss tid til å identifisere hva som er de største utfordringene.

Mer fra: Debatt