Kultur

Ta kampen for kjærligheten!

Oslo Pride har denne uken satt et regnbuefarget preg på byen vår og på lørdag vil vi gå stolte gjennom Oslos gater.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Oslo Pride er en fest og en feiring, men det er også en markering for at vi fortsatt har en vei å gå før vi kan si at vi har oppnådd reellt like rettigheter og muligheter for alle på alle samfunnsområder.

Det er i våre lokalsamfunn vi lever våre liv og møter velferdstilbudet. Et lokalt perspektiv på hvordan seksuelle- og kjønnsminoriteter blir møtt i det lokale velferdstilbudet må derfor prioriteres. Særlig viktig er dette i de tjenesteområdene som kommer tettest innpå privatlivet, nemlig oppvekst, helse og omsorg.

Siden homofili ble avkriminalisert i 1972 har SV vunnet gjennom med en rettighetsrevolusjon for den skeive befolkningen. Vi har blant annet fått gjennomslag for partnerskapslov, felles ekteskapslov og diskrimineringsvern for lhbt-personer. Likevel er det mye som gjenstår, både når det gjelder det juridiske, og ikke minst når det kommer til levekår. SV kjemper for alles rett til å leve frie og gode liv uavhengig av seksuell orientering eller kjønnsforståelse. Og det må vi gjøre gjennom lokale tiltak, der folk bor og lever livene sine.

Skolen skal være et sted hvor alle trygt kan være åpen om seksuell orientering og kjønnsuttrykk.

Skoler og lokale utdanningsmyndigheter må prioritere å skape inkluderende læringsmiljø for alle elever, studenter og ansatte. LHBT-personer skal også møtes med åpenhet, respekt og kompetanse som mottagere av helse- og omsorgstjenester i vår kommune. Eldre som innlegges til opphold i institusjon i dag har vokst opp i en tid med liten aksept for homofili. Å bli møtt med respekt og åpenhet i en slik situasjon er svært viktig og er noe som krever oppmerksomhet og bevissthet fra institusjonens ledelse.

Mange lhbt-personer med innvandrerbakgrunn opplever ekskludering, både fra egen etniske, religiøse og språklige gruppe, men også fra majoritetsbefolkningen og internt i lhbt-bevegelsen. Videre opplever mange lhbt-personer med innvandrerbakgrunn at de rettighetene som majoritetsbefolkningen tar for gitt er utenfor rekkevidde. Lhbt-perspektivet må derfor med i asyl- og integreringsarbeidet i kommunen og LHBT-asylsøkere som har fått opphold muligheten til å bosette seg i nærhet til organiserte LHBT-miljøer.

Vi har kommet langt når det kommer til åpenhet, respekt og toleranse, men fortsatt blir mennesker hetset og trakassert på bakgrunn av sin seksuelle legning når de viser denne i offentligheten. Vi vil ha en trygg by med nulltoleranse mot hatkriminalitet. Oslo SV jobber for at byen vår skal være åpen inkluderende og trygg for alle. SV vil regnbuefarge Oslo, også utenom Oslo Pride.

Oslo SV vil ta kampen for bedre seksualundervisning og mer åpenhet i de kommunale tjenestene, vi vil ta kampen for kjønnsmangfoldet og kampen for et tredje juridisk kjønn. Men viktigs av alt må vi ta kampen for kjærligheten. Og den må vi ta sammen.

Marianne Borgen, Oslo SV 1.kandidat

Endre Isachsen Flatmo, leder SVs LHBT-nettverk

Mer fra: Kultur