Styrking er svekkelse

Den som er veldig sterk, må også være veldig snill.

«Vi styrker åpenheten, vi styrker etikken og vi styrker ansvarligheten», sa finansminister Siv Jensen fredag da hun la fram stortingsmeldingen om forvaltningen av oljefondet. Isolert sett er ordene oppløftende, men satt i kontekst er de forstemmende: Regjeringens tiltak for å styrke oljefondets etikk, er å legge ned Etikkrådet. Forslaget føyer seg inn i et mønster fra de blå-blå, der budsjettkutt framstilles som budsjettstyrking og trelldom som frihet, for å låne et begrep fra George Orwells roman «1984».

Etikkrådet har en svært viktig funksjon. Den gir Finansdepartementet anbefalinger om hvilke selskaper det er etisk forsvarlig for oljefondet å investere i og hvilke som bør svartelistes. Etikkrådet er uavhengig av Norges Bank og skal forhindre at Norge opparbeider seg en enda større formue ved å tjene penger på selskap som gjør verden til et mindre levelig og bærekraftig sted - selskap som produserer klasebomber eller kjernevåpen eller som bryter menneskerettighetene eller skader miljøet. Moralen er i tråd med Astid Lindgrens kjente visdomsord, lagt i munnen på Pippi Langstrømpe: Den som er veldig sterk, må også være veldig snill.

Nå ønsker Siv Jensen å legge ned Etikkrådet og la Norges Bank selv ta seg av de etiske avveiningene. Slik bukken passer havresekken. Det som fremstilles som en styrking av åpenheten og etikken, ligner mistenkelig på en svekkelse. Det tror regjeringens samarbeidspartnere også, KrF og Venstre. De varsler motstand når forslaget skal opp til høring i Stortinget etter påske. Også Ap, SV og Sp er skeptiske, i likhet Harvard-professor Michael Ignatieff, som besøkte Venstres landsmøte i helgen.

Han satte vår rikdom, Etikkrådet og Jensens forslag i perspektiv: «Dere har satt gullstandarden på dette området. Dit dere går, vil andre energirike land følge etter. Svekker dere den etiske beredskapen, vil andre oljeland følge etter. Så fortsett å lede!» Kloke ord.