Debatt

Stortinget tar ikke tak tak i Googles skatteutfordringer

I går stemte Stortinget ned MDG-forslaget om å utrede skattlegging av digitale selskaper, en såkalt “Google-skatt”. Til tross for at flertallet i Stortinget anerkjenner problemet velger de heller å lene seg på trege internasjonale prosesser enn å ta jobben i egne hender.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

MDGs forslag gikk inn for en utredning av to viktige tiltak for å takle den store kapitalflukten skandaler som Paradise Papers og Panama Papers har brakt fram i lyset; å sikre at digitale selskaper som Google og Facebook skattlegges, og hvordan Norge kan bidra til et felles europeisk system for skattlegging av multinasjonale selskaper. At flertallet i Stortinget har stemt nei til en slik utredning er svært skuffende, og viser at politikerne ligger langt bakpå.

Digitale selskaper passer ikke inn i det tradisjonelle skattesystemet, der selskaper skatter av det de produserer og er fysisk tilstede i landet de betaler skatt til. Google og Amazon kan fint ha virksomhet i Norge uten å produsere noe eller ha eget kontor her. Dette gir dem konkurransefordeler i det norske markedet, men konsekvensene er enda større. Skatt er nøkkelen til å gi folk tilgang på grunnleggende velferdstjenester, styrke samfunnskontrakten og bekjempe fattigdom. Skal vi nå bærekraftsmålene og utjevne de økende forskjellene mellom fattig og rik, må land få skatten de har krav på. I dag mister stater årlig 500 milliarder dollar i skatteinntekter som gjemmes bort i skatteparadiser av flernasjonale selskaper. Skattesystemet er fullt av hull, og de digitale selskapene utnytter det til sin fordel.

Det er bekymringsverdig at digitale selskaper tjener enorme summer på å selge informasjon, kommunikasjon og reklame over hele verden og samtidig bygger opp under en industri av hemmelighold og aggressiv skatteplanlegging. Skatteplanlegging og bruk av skatteparadis går ut over de mest sårbare. Et land som Tanzania mister 17 milliarder kroner hvert år, penger som kunne doblet helsebudsjettet eller tredoblet utdanningsbudsjettet. Det er ikke bare snakk om å betale skatten sin, det er i verste fall snakk om liv og død.

I vedtaket legger flertallet vekt på at problemet må løses internasjonalt, særlig gjennom OECD og G20. Samtidig har EU og FN har vist vilje til å ta fatt i spørsmålet, og det er bare noen uker siden EU-parlamentet gikk inn for en helt ny modell for skattlegging av selskaper i unionen, noe MDGs forslag også bad Stortinget ta stilling til. Det er viktig at de store globale institusjonene tar spørsmålet om skatt på alvor, men det betyr ikke at Norge kan slappe av. Det nytter ikke å tro at andre fikser problemet for oss. Ved å utrede hvordan vi kan skattlegge digitale selskaper, kunne vi tatt et steg inn i fremtiden.

Norge kan og bør gå foran, både med å støtte internasjonale initiativer og med tiltak nasjonalt. Norske politikere må ta ansvar og oppdatere skattesystemet, og en utredning for hvordan vi kan gjøre hadde vært et riktig steg på veien.

Skrevet av 
Tuva Krogh Widskjold
Leder, Changemaker
Håvard Skogerbø
Nestleder, Changemaker

Mer fra: Debatt