Stor takk til Frode Kyvåg

Det er han som har vært drivkraften og hatt selve ideen om å gjøre Norway Cup til et sted hvor folk fra hele verden forenes.

I går startet verdens beste og mest kjente breddeturnering i fotball igjen – Norway Cup. Vi kan glede oss til en ny uke hvor barn og unge fra hele landet og hele verden møtes i idrettsglede og fellesskap. De preger hovedstaden og media, og det er eneste gang i året da kamper for barn helt ned til tolvårsalderen overføres på TV. Stemningen brer seg til oss voksne også, som kanskje har minner derfra selv – og føler at Norway Cup virkelig beriker byen. Da mener jeg ikke «beriker» i form av økt omsetning i næringslivet, men i form av livsglede og positive opplevelser. Titusener valfarter til Ekebergsletta for å suge inn atmosfæren. Norway Cup er blitt så mye mer enn fotball – en ukes festival hvor generasjon på generasjon barn og unge blir kjente og forenes i spenning og utfoldelse.

Han som har vært med å bygge opp det hele fra starten og vært generalsekretær i 39 år, Frode Kyvåg, leder i år sitt siste Norway Cup. Derfor fortjener han i år en spesiell stor takk og oppmerksomhet. Det er han som har vært drivkraften og hatt selve ideen om å gjøre Norway Cup til den største fotballturneringen i verden og noe enda større enn det: Et sted hvor folk fra hele verden forenes. For hadde ikke Frode Kyvåg hentet lag fra fattigdom i Kenya, slummen i Brasil, flyktningleirer i Afrika og til og med fått hit palestinsk-israelske lag, så hadde ikke Norway Cup fått sitt verdimessige særpreg. Noen har ment at han har brukt for mye ressurser på dette. Men betydningen for alle disse barna fra vidt forskjellige forhold å komme til Norge og treffe jevnaldrende – og vice versa for våre norske barn, kan knapt nok overvurderes.

Frode Kyvåg er kåret til årets Oslo-borger og har fått mange andre utmerkelser for innsatsen som Norway cup-sjef. Senest i fjor sommer da vi opplevde en alvorlig terrortrussel og Norway Cup ble ansett som et mulig mål, utøvet Frode Kyvåg et meget godt og voksent lederskap da han greide å skape trygghet og ro blant alle på Ekebergsletta. Han må sies å være en av de mest vellykkede lederne vi har i Norge. 1.400 frivillige motiveres og stiller opp hvert år i et kjempearrangement som ser ut til å gå knirkefritt. Likevel fikk Kyvåg beskjed i oktober i fjor fra styreleder Sundelin om at kontrakten hans løper ut, og at han må slutte etter årets Norway Cup. Nå skulle et headhuntingsbyrå finne ny leder. Hovedpersonen selv sa han var lei seg og at han ble presset ut. Det kom som et sjokk på alle oss som har sett opp til Frode Kyvåg som forbilde og vår fremste breddeidrettsleder. Nå bør vi gi ham en spesielt stor takk under årets arrangement og som Frode selv gjør, og ønske Norway Cup lykke til i år og alle år framover.