Debatt

Stopp praksis som er skadelig for barn

Situasjonen for enslige mindreårige i Norge er kritisk, og vi er svært bekymret for hvordan Norge behandler barn som har flyktet hit alene.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Redd Barna har sammen med 26 andre organisasjoner nylig sendt to krav til statsminister Erna Solberg. For det haster for regjeringen å gjøre endringer for en mer rettssikker og human behandling av sårbare barn og unge. Vi krever at praksisen for aldersvurdering stanses og at bruken av midlertidig tillatelser til enslige mindreårige stoppes.

Krav 1: Stopp dagens aldersvurderingspraksis

Alle asylsøkere som oppgir å være mellom 15 og 18 år aldersundersøkes, en praksis i strid med utlendingsloven. I følge utlendingsloven kan medisinsk aldersundersøkelse bare benyttes når det foreligger konkrete grunner til å tvile på en asylsøkers alder. Mangel på identitetsdokumenter er ikke tilstrekkelig for å begrunne slik tvil.

Undersøkelsene tillegges stor vekt når UDI og UNE fastsetter alder. Vi ser saker der alder er oppjustert til 18 år, selv om saksbehandlere hos politiet, UDIs egne saksbehandlere, representant, mottaksansatte og fagpersoner som psykologer og barnevernspedagoger mener at asylsøkeren er mindreårig.


UDI legger avgjørende vekt på medisinske aldersundersøkelser som Folkehelseinstituttet mener ikke er tilstrekkelig vitenskapelig basert. Vi ber norske myndigheter om kun å bruke medisinske aldersundersøkelser i saker der det er grunn til å tvile på alder. Vi ber norske myndigheter om ikke å behandle en asylsøker som voksen på bakgrunn av den medisinske undersøkelsen, når det foreligger flere uttalelser om at personen er mindreårig.

I en aksjon nylig pågrep Politiets utlendingsenhet over 70 afghanske unge gutter etter at de på bakgrunn av den medisinske aldersundersøkelsen ble vurdert som voksne. De fleste sitter nå fengslet på Trandum utlendingsinternat på vei ut av Norge. Gitt svakhetene i dagens aldersvurderingspraksis, kan det nå være mindreårige fengslet som snart skal tvangsreturneres til Afghanistan.

Krav 2: Stopp bruken av midlertidige tillatelser til enslige mindreårige

Enslige mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år uten beskyttelsesbehov, kan gis midlertidig tillatelse til fylte 18 år. De forventes deretter å returnere til hjemlandet. De aller fleste ungdommene som gis midlertidig opphold kommer fra Afghanistan. Vi ser en kraftig økning i bruk av midlertidige oppholdstillatelser, fordi UDI vurderer flere områder i Afghanistan som trygge og fordi rimelighetsvilkåret i internfluktvurderingen ble fjernet 1. oktober i år.

Et resultat er at flere ungdommer med midlertidig tillatelse forsvinner enn dem som er registrert hjemreist. Vi risikerer med tiden å få en stor gruppe ungdommer i Norge uten legalisert status.

Før sommeren stemte Stortinget ned forslaget om økt bruk av midlertidige oppholdstillatelser til enslige mindreårige asylsøkere, etter sterk motstand i høringsrunden. I praksis skjer det allikevel. Midlertidige tillatelser til enslige mindreårige må stoppes.

Ungdom med midlertidig opphold har svekket psykisk helse på grunn av den usikre tilværelsen, og vi har sett eksempler på selvskading og selvmordsforsøk. Det er svært krevende for ungdommene med midlertidig opphold å integreres, siden den usikre situasjonen de lever i, gjør det vanskelig å konsentrere seg om skole og fritidsaktiviteter.

Økt bruk av midlertidig opphold til enslige mindreårige er i strid med Stortingets ønsker, og er svært skadelig for den som rammes og negativt for det norske samfunnet som helhet.

Til sammen 27 organisasjoner krever endringene fra statsministeren. De er:
Advokatforeningen, Annex, Antirasistisk Senter, Barnesykepleierforbundet, Barnevernspedagogene i Akademikerforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), Flyktninghjelpen, Foreningen av tolvte januar, Free them Norge, Frelsesarmeen, Ideelt Barnevernsforum, Landsgruppen av helsesøstre, Landsrådet for Noregs barne- og ungdomsorganisasjoner, Norsk barnelegeforening, Norske Kvinners Sanitetsforening, Norsk Folkehjelp, Norsk organisasjon for asylsøkere, Norsk Sykepleierforbund, Press, Redd Barna, Refugees Welcome Afghan Lives Matter, Refugees Welcome Norway, Skeiv Verden, SOS-barnebyer, Unge Duer, UNICEF og Vergeforeningen.

Mer fra: Debatt