Debatt

Stem JA til et oljefritt Lofoten!

Lørdag tenner vi varder over hele landet for å sende et klart signal til Arbeiderpartiet: Stem JA til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skrevet sammen med Odd Arne Sandberg, leder i Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja og Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom

Da Arbeiderpartiet sist samlet seg til landsmøtet, fattet de nok en gang et vedtak som sa ja til å åpne havområdene utenfor Lofoten for oljevirksomhet. Når de nå møtes igjen har de en unik sjanse til å stille seg på rett side av historien, og dermed avslutte den flere tiårgamle kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Et oljesmusset vedtak

Vedtaket fra 2017 ble lagt frem som et kompromiss, men var i realiteten bare nok et oljesmusset vedtak. Partiet gikk inn for å gjøre havområdene rundt Lofotodden nasjonalpark og Vestfjorden til et oljefritt område, og å ikke igangsette en konsekvensutredning av havområdene utenfor Vesterålen og Senja denne stortingsperioden, men samtidig starte åpningen av havområdet utenfor Lofoten.

Ved første øyekast kunne det kanskje hørtes fint ut, men realiteten er at å verne Vestfjorden mot petroleumsvirksomhet er like symbolsk som å verne Oslofjorden mot petroleumsaktivitet. Innenfor den foreslåtte vernesonen til Arbeiderpartiet er det ingen antatte olje- eller gassforekomster, det har aldri vært foreslått oljeaktivitet i Vestfjorden, og de petroleumsfrie sonene strekker ikke engang ut til de fiskerike områdene på Røsthavet og Røstbanken. Bedre ble det ikke av at Arbeiderpartiet forsøke å definere havområdene utenfor Røst som en del av Helgeland, og ikke Lofoten. Det var ikke rart at Røstordføreren, som er fra Arbeiderpartiet, nektet å drive valgkamp for partiet det året.

En konsekvensutredning er i realiteten en åpningsprosess

Flere av de som tok til orde for en konsekvensutredning argumenterte for at de ønsker seg mer kunnskap før man åpner for oljevirksomhet. Og hvem er vel imot kunnskap?

Sannheten er at en konsekvensutredning er en åpningsprosess. I petroleumsloven og dens forskrifter står det at formålet med en konsekvensutredning er å tildele tillatelser til å lete etter og utvinne olje. Alle konsekvensutredninger som har blitt gjennomført i Norge har endt med at nytt areal er tildelt oljeindustrien. I forskriftene til petroleumsloven står det også at en konsekvensutredning skal basere seg på eksisterende kunnskap, ikke innhenting av ny kunnskap. Altså er ikke en konsekvensutredning noe man gjør for å få mer informasjon om noe.

Gjennom de siste 16 årene er det også produsert mer enn 90 rapporter om alt fra nærings- og samfunnsmessige virkninger av olje og gassaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, til miljøkonsekvenser en mulig oljeulykke kan ha. Vi har med andre ord tilstrekkelig med kunnskap til å fraråde oljevirksomhet i dette området.

Folket, inkludert Arbeiderpartiets velgere, sier nei

Det er i dag ingen kommuner i Lofoten som sier ja til konsekvensutredning eller oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Alle lokallagene til Arbeiderpartiet i Lofoten har gått mot oljevirksomhet i dette området, noe også flere lokallag i Vesterålen nå ser ut til å gjøre. Også blant fylkeslagene til Arbeiderpartiet er det nå flertall for å si ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, deriblant Norland Arbeiderparti. Samtidig viser meningsmålinger både nasjonalt, regionalt og lokalt at flertallet i folket og flertallet av AP sine velgere er imot oljevirksomhet her.

4.-7. april kan Arbeiderpartiets landsmøte ta et klart standpunkt for å ta vare på våre mest produktive og sårbare havområder. Lørdag tenner vi derfor varder over hele landet for å sende et klart signal til Arbeiderpartiet: Stem JA til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja!

Mer fra: Debatt