Debatt

Statssekretær Hattrem «glad og ydmyk» etter møte med studentaktivister

UD er positiv til videreføring av norsk stipendordning for forfulgte studenter. - Målet med ordningen er å fremme viktige demokratiske verdier som menneskerettigheter og ytringsfrihet, sier statssekretær i UD, Tore Hattrem.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Blir møtt med vold og utvisning

Sait kommer fra Gambia og har kjempet for kvinners rettigheter i en årrekke. Da landet i november 2015 gjorde kjønnslemlestelse av kvinner ulovlig, var det en stor seier for organisasjonen Sait har jobbet for i mange år, Think Young Women. Bheki kommer fra Swaziland og er leder for studentbevegelsen, Swaziland Youth Congress. Han kjemper for forsamlingsfrihet, ytringsfrihet og demokrati i Afrikas siste totalitære monarki. Både Sait og Bheki har blitt fengslet, utsatt for vold og blitt nektet å fullføre utdanningen sin, på grunn av sitt politiske engasjement.

Dette er ikke unike historier. Engasjerte studenter bevæpnet med kritiske meninger er fryktet av undertrykkende regimer verden over. Til tross for at de leder fredelige protesterer blir de møtt med trusler, fengsel, tortur og utvisning fra sine universitet. Det høres kanskje voldsomt ut, men dette er dessverre velprøvde våpen for å få studentaktivister til å tie.

Et viktig signal til autoritære regimer

Programmet Student at Risk gagner ikke bare enkeltstudentene som kommer til Norge, det gagner hele samfunnet. Med en akademisk grad å slå i bordet med og et internasjonalt nettverk i ryggen, kan studentene returnere hjem til sine organisasjoner og hjemland, bedre rustet til å fortsette kampen for demokrati og menneskerettigheter.

Ved å videreføre denne ordningen kan den norske regjeringen sende et tydelig signal til autoritære regimer om at demokratiske verdier, menneskerettigheter og ytringsfrihet må respekteres.

Konsekvensene av en forhastet evaluering
Høsten 2015 fikk elleve studenter muligheten til å fullføre utdanningen sin i Norge, gjennom Students at Risk-programmet, og til høsten kommer den andre gruppen med studenter. Til tross for at vi kun er måneder inn i prosjektet, varslet UD denne måneden at de allerede i år skal gjennomføre en evaluering av programmet. AUF, Høyres Studenter, NSO og SAIH mener en forhastet evaluering kan være uheldig, ettersom programmets fremtid da vil hvile på et svært begrenset vurderingsgrunnlag.

Politisk støtte i UD
Fredag 22. april møtte statssekretær i UD, Tore Hattrem studentene ved Nobels Fredssenter i Oslo. De sterke historiene engasjerte Hattrem, som sa at han var «glad og ydmyk» etter møtet med studentene.

Det faktum at jeg står her i dag viser at Students at Risk har politisk støtte, sa Hattrem under møtet på Nobels Fredssenter. Statssekretærenes støtteerklæring gjør at organisasjonene bak ordningen, nå øyner håp.

Norsk initiativ til Europa

SAIH, NSO, Høyres Studenter og AUF ser at Students At Risk-programmet kan spille en viktig rolle for den internasjonale studentbevegelsen, og ønsker derfor at ordningen på sikt, også kan innføres i andre europeiske land.

Utdanning er det viktigste redskapet ungdom har for å bli i stand til å tenke kritisk om samfunnet rundt seg, og for å endre noen av verdens mest urettferdige og undertrykkende regimer. Vi håper Norge vil gå foran og inspirere andre europeiske land til å følge i våre fotspor, sier organisasjonene i en felles uttalelse.

Mer fra: Debatt