Kultur

Statlige arbeidsplasser i fylket

Vi må bygge større kompetansemiljøer og spille på lag med byene som vekstmotorer.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Regjeringen har lagt fram nye retningslinjer for plassering av statlige arbeidsplasser. Dette handler om at vettet er jevnt fordelt og at det er viktig at staten både bidrar til bygge og bruker kompetanse i hele landet. Jeg er svært glad for at kravet om at det «minst sentrale» stedet i fylket skal velges, nå fjernes. Vi må bygge større kompetansemiljøer og spille på lag med byene som vekstmotorer. Derfor bør byene også vurderes. Vi nedprioriterer ikke distriktene, men vi mener byene også må vurderes.

Dette er også svært aktuelt i Østfold. Ved at vi nå får enklere, tydeligere og strammere retningslinjer skal gjøre det lettere å få flyttet ut arbeidsplasser. Retningslinjene er en oppdatering av de fra 2011 og er enklere, tydeligere og noe strammere. Målet med retningslinjene er at staten skal bygge og bruke kompetanse i hele landet, samt bidra til vekst og verdiskapning. Det nye nå er at det overordnede målet om at nye og omlokaliserte virksomheter i hovedsak skal bli lokalisert utenfor Oslo, er nå et eget punkt. Og at prosesser som er omfattet av retningslinjene skal alltid ha en skriftlig vurdering til grunn. Det skal alltid være minst tre lokaliseringsalternativer og hvor ulike hensyn er vektet mot hverandre.

De ulike Fagdepartementene skal alltid:

Varsle Kommunal- og moderniseringsdepartementet ved oppstart av prosesser som er omfattet av retningslinjene.

Alltid sende vurderinger av lokaliseringsspørsmål til KMD før endelig vedtak blir fattet.

KMD skal få en rimelig frist til å avklare hvorvidt vurderingene oppfyller kravene i retningslinjene.

Fatte de endelige vedtakene om lokalisering av underliggende virksomheter.

Jeg synes det er viktig at det ved større strukturendringer og ved nyetablering av statlig virksomhet, skal saken alltid forelegges regjeringen. Det samme gjelder for forslag om å etablere eller flytte statlige virksomheter til Oslo. Og at dersom en virksomhet unntaksvis må opprettes i Oslo, så bør denne lokaliseres i Groruddalen eller tilsvarende områder i Oslo der lokalisering av statlig virksomhet kan gi størst bidrag til byutviklingen. De tidligere føringene om at man bør unngå å konsentrere virksomhet til det største byområdet i fylket eller landsdelen, og at når alle faktorene ellers er like så skal det minst sentrale stedet velges, videreføres ikke. En typisk Senterparti-formulering fra forrige regjering. Dermed er flere byer og tettsteder nå aktuelle. La meg bare nevne Askim, Mysen, Moss, Sarpsborg, Halden og Fredrikstad. Typiske bo - og arbeidsregioner med sin bystatus.

Statlige arbeidsplasser vil bidra med kompetanse, søke etter slik og bidra til å lubne vekst og verdiskapning - med alt det har av ringvirkninger i en bo- og arbeidsregion.

Publisert i Dagsavisen Moss Dagblad samme dag

Mer fra: Kultur