Debatt

Står Norge foran en periode med vekst i eksport til Russland?

Gjennom de restriktive tiltakene og mottiltakene har regjeringene i Moskva og Oslo skapt handelsbarrierer og dirigerer det økonomiske samspillet. Omorganisering innenfor handel har ført til store forandringer: en del norske bedrifter har forlatt det nye russiske markedet, men noen er også på vei inn.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Proteksjonismen har ikke blitt borte selv om Verdens handelsorganisasjon har som formål å bygge ned handelsbarrierer. Av og til river Moskva ned handelshindringene, av og til bygger de opp igjen. Vi kan i det siste se økt aktivitet i de norsk-russiske forbindelsene. Russiske myndigheter har invitert statsminister Solberg og utenriksminister Eriksen Søreide til konferansen “Arktis - dialogens territorium”, som finner sted i St. Petersburg 9-10. april 2019. Både statsministeren og utenriksministeren har takket ja til invitasjonen.

Under forutsetning av at det norsk-russiske forholdet blir ytterligere normalisert, er det mulig at vi står foran en periode med vekst i eksport til Russland.

For ti år siden, under finanskrisen, viste det russiske konsummarkedet seg å være ganske motstandsdyktig mot de økonomiske nedgangstidene. Russiske sjømatimportfirmaer som kjøpte fisk i Norge, var mer handlekraftige da enn på slutten av 1990-tallet, da den økonomiske krisen i Asia påførte bransjen omfattende skade. Norsk fiskeeksport til Russland økte i 2009, selv om russisk BNP falt dette året. Landet var i full krise, men importindustrien havnet likevel på toppen av norsk statistikk for sjømateksport. Norsk og russisk sjømatsektor ble i denne perioden stadig tettere integrert, gjennom oppkjøp, deltakelse i aksjekapital, investeringer og langsiktige kontrakter.
 
Etter 2014-krisen år siden har Russland endret seg, men selv om en rekke aktører har gått konkurs, består sjømatindustrien. Den moderne russiske proteksjonismen gjør at den russiske regjeringen kontrollerer russiske bedrifters integrering i det internasjonale markedet, og det russiske importmarkedet er dominert av noen få store bedrifter i Moskva og St. Petersburg. Der bor det circa 20 millioner mennesker, og 2/3 deler av russisk kapital er konsentrert der. Store russiske bedrifter har en pragmatisk holdning som vil være den viktigste faktoren for det nye handelsforholdet til Norge.

Bloomberg om Russland Russia has plenty of rich people. There are at least 189,500 ultra-high net worth individuals in the country controlling about $1.1 trillion, according to Capgemini estimates.

På bildet X5 retail group. As of 31 December 2018, X5 had 14,431 Company-operated stores. It has the leading market position in both Moscow and St.Petersburg and a significant presence in the European part of Russia. Its store base includes 13,522 Pyaterochka proximity stores, 760 Perekrestok supermarkets and 94 Karusel hypermarkets. Foto: X5

Mer fra: Debatt