Stans salg til Saudi-Arabia

Drapet på journalisten Jamal Khashoggi opprører en hel verden. Han kom aldri ut etter et besøk på Saudia-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia.

Etter først å ha påstått at Khashoggi forlot konsulatet i live, innrømmet Saudi-Arabia at det hadde vært en «slåsskamp» inne i konsulatet. Denne slåsskampen skal ha foregått med Khashoggi alene mot 15 mann, en gjeng etterretningsoffiserer som ble sendt til Tyrkia rett før drapet. Til slutt innrømmet Saudi-Arabia at Khashoggi er død. Det skyldes «en fryktelig feiltakelse», ifølge det islamistiske regimet.

Tyrkiske etterforskere har kommet til den makabre konklusjon at overfallsmennene hadde med seg en beinsag inn på konsulatet. Khashoggis lik ble fraktet ut i flere kofferter. Hvor det er blitt av Khashoggis jordiske levninger, vet ingen.

Denne på alle måter grusomme nyheten kommer på toppen av en lang rekke meldinger om regelrett bandittoppførsel fra saudiske styresmakter. Kronprins Mohammed bin Salmans PR-kampanje, der han har forsøkt å framstille Saudi-Arabia som et reformvillig og moderne land, er det bare de aller mest lettlurte som fortsatt tror på.

Opposisjonelle fengsles, tortureres og drepes, og krigen i Jemen fører til at sivile lider og dør. Men på grunn av den politiske situasjonen i Midtøsten og den enorme, saudiske oljerikdommen, er påfallende mange av verdens ledere stille.

I helgen rykket likevel forbundskansler Angela Merkel ut og sa at Tyskland stanser sin eksport av våpen til landet.

Norge eksporterer militært materiell til Saudi-Arabia for flere titalls millioner hvert år. Også vi bør sende et tydelig signal nå, og stanse dette salget. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har vært tydelig og sagt at det som har skjedd, er uakseptabelt. Det er bra. Men i en så alvorlig situasjon kreves mer enn ord. En tydelig, økonomisk reaksjon vil være et signal som ikke kan overses. Vi kan ikke risikere å bli oppfattet som en alliert av dette regimet.