Debatt

Spygate: Spionskandalen er over

Vinterens store spiondrama i engelsk fotball har endelig funnet sin løsning.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Mandag ble det satt punktum for den største (første?) spionskandalen i engelsk fotball. «Spygate», som Leeds-haterne mente måtte koste klubben poeng, bøter og omkamp mot Derby County, endte med en ny formell regel som forbyr engelske fotballklubber å oppsøke motstanderes stadion- og treningsanlegg de siste 72 timer før kamp. Hvis de ikke er invitert, da.

Det er ikke kjent om de 11 Championship-klubbene som sendte brev til English Football League med krav om en grundig etterforskning – etter at EFL var i gang med undersøkelsene sine – fikk alle kravene deres gjennomført.

Leeds-konkurrentene krevde blant annet at identitetene og metodene til enhver Leeds-spion som var utsendt, og hvorvidt det gjennomført betalinger til «tredjeparter» for å få tilgang til treningsanlegg, ble offentliggjort. Klubbene ville også ha alle dokumenter som inneholdt mailer, videoopptak og tekstmeldinger knyttet til episoden, så vel som informasjon innhentet fra kilder på innsiden av Derbys anlegg.

Resultatet av «spygate» er en formell regel som konkretiserer at fotballklubber skal holde seg for gode til å snikspionere på hverandre. Aktiv oppsøking og overvåking av motstanderes trening er formelt sett blitt brudd på «fair play» i engelsk fotball.

Dette har vært en forholdsvis vanlig måte å forberede seg til kamp, i den engelske fotballen, som på kontinentet. Det gjelder bare å ikke bli ferska. Det ble den utsendte video-analytikeren fra Leeds Uniteds trenerstab den 10. januar, da Derby County varslet politiet etter å ha sett en person med kikkert utenfor klubbens treningsanlegget. Politiet rykket ut og fant en mann som befant seg i «en bil registrert med Leeds United som eier».

Han var sendt dit av trener Marcelo Bielsa for å følge Derbys trening før klubbene skulle møtes til kamp. Spioneringen var en del av Bielsas grundige research. Dette var ikke første gang Bielsa hadde sendt folk ut for å følge motstanderes kampforberedelser, innrømmet Leeds-treneren selv.

Spioneringen var avslørt, men affæren stoppet altså ikke der.

«Spygate» framstår kanskje like alvorlig som den gamle Chevy Chase-komedien «Spioner som oss», men den har kostet Leeds United 200.000 pund i bot. Leeds United har bedt om unnskyldning, og lovet at dette ikke skal skje igjen. Da «Spygate» sprakk var mange kjente (Leeds-hatende?) eks-spillere ute og mente at «spygate» var en stor skandale som Leeds United måtte straffes hardt for. Mer reflekterte kommentatorer som Gary Lineker konstaterte at «Spygate» var en medieskapt opphaussing av ingenting, et oppkok typisk for vår sosiale medier-tid.

Å spionere på andre er jo ikke pent, og i denne sammenheng kanskje noe frekt og respektløst, men det er faktisk temmelig vanlig at klubber følger motstandernes treninger før kamp. Et av lagene er Chelsea, som har hatt en fast ansatt tilegnet denne jobben. Nå må de som jobber i fotballklubber altså sørge for å holde seg langt unna andre klubbers treningsanlegg, for at nye ramaskrik om spionvirksomhet ikke skal oppstå.

Alt oppstyret rundt «spygate» skapte en viss uro blant Leeds-supportere, der mange mener at English Football League i alle år har straffet Leeds United hardere enn andre (slik tilfellet er med tilhengerne av alle lag som har fått poengtrekk og bøter for økonomisk rot og regelbrudd). Da det ble klart at EFL ville bruke denne episoden til å statuere et eksempel, økte frykten blant supporterne for at Leeds ville få poengtrekk som straff, og det i sin beste sesong på femten år – stadig med direkte opprykk i sikte. Med «spygate» ute av verden, kan vi tenke fotball igjen.

Mer fra: Debatt