Partinestleder i Venstre Terje Breivik og nestleder Ola Elvestuen under landsstyremøtet i Venstre torsdag formiddag på Thon hotel i Oslo.

Splittet om Pol-Pot

Det er strekk i Venstre-laget.

GARDERMOEN (Dagsavisen): Det kan ikke være en tilfeldighet. Tre av møterommene utenfor salen der Venstre har sitt landsmøte, heter Rakne. Rakne 1, Rakne 2 og Rakne 3. Venstre er som kjent et parti som har raknet mange ganger.

Det tilhører normalen at flokken splittes i to. Dersom Venstre ikke er i strid med seg selv og står med begge beina godt plantet på hver side av en kløft, er noe alvorlig galt.

På årets landsmøte var spenningen knyttet til om Venstre skulle gå inn for salg av såkalt mildere narkotiske stoffer over disk, slik vi kjenner fra Vinmonopolet. For eksempel cannabis, LSD og MDMA. La oss kalle dette forslaget for Pot-Pol, eventuelt en ordning der man kan få kjøpt Pol-Pot.

Abid Raja var blant partitoppene som argumenterte for forslaget. Det samme gjorde nestleder Ola Elvestuen. Den andre nestlederen, Terje Breivik, var mot.

Han viste blant annet til at den viktige ruspolitiske reformen handler om de brukerne som sliter med tyngre stoffer, spesielt heroin. Ikke om at den urbane middelklassen skal ha enklere tilgang på hasj og LSD. Også tidligere partileder og justisminister Odd Einar Dørum ba tynt om en tenkepause.

Det fikk han. Forslaget om å vurdere egne utsalgssteder for rusmidler med lavt skadepotensial falt med 110 mot 96 stemmer. Et lignende forslag om å gradere narkotiske stoffer etter skadepotensial falt også, med 106 mot 98 stemmer.

Inger Noer fra landsstyret er blant dem som har advart mot strekk i laget på årets landsmøte. Hun vil gjerne holde igjen, både når det gjelder ruspolitikken og bioteknologien. Det er en ganske stor spenning internt i Venstre, der de ivrigste liberalistene argumenter for forsalg som står i fare for å fremmedgjøre de mer konservative delegatene.

Hvis du motstrebende har innfunnet deg med ja til eggdonasjon, for eksempel, er det ikke bare-bare å si ja til eggdonasjon for enslige, også.

Men det gjorde Venstre. Partiet sier ja til surrogati og ja til eggdonasjon for enslige. Surrogati ble vedtatt uten debatt. Venstre legger dermed til rette for at en person kan få et barn ved å sette inn et donoregg og donorsæd i en surrogat som føder barnet for vedkommende.

Venstre-leder Trine Skei Grande må være usigelig lettet over at dette landsmøtet nå er over. Den ti år gamle saken om seksuell omgang med en 17-åring i et bryllup er som en pitbull. Den har bitt seg fast i henne, låst kjeven og slipper ikke taket.

Lørdag, rett før festmiddagen skulle begynne, og rett etter at Grande var gjenvalgt med trampeklapp, gikk Abid Raja ut i NRK og ba Grande «fortelle alt fra A til Å». Det er vanskelig å ikke se det som et bakholdsangrep med usedvanlig dårlig timing. Hvis hensikten til Raja var å plage Grande og spolere den siste rest av landsmøtet for henne, er det bare å gratulere. Det lyktes han med.

Hvis hensikten var å svekke henne som leder, og kanskje utfordre henne, framstår tidspunktet som merkelig. Det er temmelig spesielt å egge til kamp bare minutter etter at noen har fått fornyet tillit.

Men slik er det kanskje i Venstre. Splittelse er normalen. Samhold er unormalt.