Debatt

Sophie Elises vekt: Kroppspresset består

Å se hva Sophie Elise veier er kanskje uproblematisk for noen. Men ikke for alle.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I den første episoden av sesong to av TV-serien Sophie Elises Verden får vi se hvor mye Sophie Elise veier. Ikke et problem vil mange si, men vi vet at denne typen eksponering i verste fall kan ha negativ innvirkning på barn og unges forhold til egen kropp.

Vi vet at kroppspress eksisterer, og at særlig unge påvirkes av det. Det er på tide at ivaretakelse av barn og unges helse blir en del av samfunnsoppdraget, en del bloggere og influencere har begynt å ta ansvar, vi oppfordrer de tradisjonelle mediene til å følge etter.

Influencere har tidligere hatt få retningslinjer men for to år siden ble Sunn Fornuft-plakaten lansert, flere har skrevet under og forpliktet seg til å følge retningslinjene, men kampen mot kroppspress vinner de ikke alene.

Sophie Elise og andre influencere er sitt eget produkt og lever i stor grad av kropp og utseende. Sophie Elise har, ved flere anledninger, uttalt at hun i stor grad selv er påvirket av de samme samfunnsstrukturene og markedskreftene som andre unge.

Problemet er altså ikke Sophie Elise og hvor mye hun veier, men hvordan produsentene og andre i Sophie Elises team velger å bruke disse opplysningene til å fremme et usunt fokus på mat og kropp. Vi i SPISFO har kontakt med mange unge som strever med mat, kropp og trening - og vi vet at influencere har en enorm påvirkningskraft på hele sitt publikum i dag, hvor en andel av disse vil ha utfordringer med mat og kropp eller en spiseforstyrrelse.

Ringen er altså sluttet, og kroppspresset består. Her burde produksjonsselskapene, i dette tilfellet TV2, ta ansvar og forhindre og forebygge videreføring av et slikt press.

Vi undres over hvilke etiske vurderinger som er tatt med i avgjørelsen om å vise tallene på badevekten, spesielt med tanke på at den unge influenceren er glad for å ha gått ned i vekt, til tross for at hennes personlige trener har oppfordret til vektoppgang.

Det problematiske er at dette kan sende ut signaler til ungdom om at det er greit å gå på tvers av helsemessige anbefalinger for å se ut på en bestemt måte.


Ifølge UngData-rapporten sliter mange med kroppspress i dagens samfunn, og for kun få dager siden ble det publisert en artikkel om menn og kroppsbildeforstyrrelser, hvor sammenligning ble trukket frem som negativt:

– Problemet oppstår når kroppen til profesjonelle idrettsutøvere som Ronaldo blir idealet for vanlige unge menn med jobb, studier og familie.

Mest av alt tenker vi at det er unødvendig å gjøre mer av ting vi vet fører til økt kroppspress blant unge i dag, uansett hvem avsenderen er. Det er mange måter å forhindre kroppspress og forebygge utvikling av spiseforstyrrelser på, men viktigst av alt er det at vi alle tar ansvar for det vi selv publiserer, i både sosiale og tradisjonelle medier.

Mer fra: Debatt