Debatt

Solskjær med egen gudfar

Ole Gunnar Solskjær og Alex Ferguson er knyttet uløselig sammen. Det er fordel Solskjær

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KOMMENTAR: Reidar Sollie

Torsdagens ansettelse på Old Trafford er den største i norsk fotballhistorie. Og dermed i norsk idrett. Målt i oppmerksomhet slår han også NATO-sjefen. Når man er manager i Manchester United har man et navn i alle klodens avkroker. For fotballindustrien har maksimal rekkevidde.

I vinter og vår har veddemålene handlet om Ole Gunnar Solskjær ville få jobben permanent som United-manager. Nå vet vi svaret. Da vil mange skifte tema: Når får han sparken? For det skjer jo før eller siden med alle managere på toppnivå, med få unntak.

Sir Alex Ferguson ble et unntak. Men også han var en skjør plante i starten av sin karriere. Så vokste han til å bli legende, og så ble han til og med adlet til en britisk «Sir».

Da det surnet mellom United og Mourinho i fjor høst, satte bookmakerne opp en liste med 13 navn med mulige etterfølgere. Ole Gunnar Solskjær kom aldri på den lista. For i klubbens lokaler brydde man seg ikke om den. De lette etter en som kjente Uniteds sjel samtidig som han hadde manager-erfaring. Da styreformann Ed Woodward tok kontakten rett før jul, rådførte Solskjær seg med to mann: Tidligere assistent Mike Phelan og Alex Ferguson. For kontakten med sistnevnte ble aldri brutt.

Dette er Ole Gunnar Solskjærs gudfar. Ingen tidligere United-managere har hatt det. Men det var Ferguson som hentet Solskjær i 1996, det var Ferguson som holdt ham i stallen i ti år og det var Ferguson som anbefalte Solskjær da klubbledelsen famlet i blinde i november i fjor.

I så måte har Ole Gunnar Solskjær en sjelden våpendrager i korridorene på Old Trafford. I tillegg er han elsket av fansen. Men over tid vet også Solskjær at resultater trumfer alt. Men ikke ukentlig. I fjor tapte han for Brattvåg i cupen og var fortsattt Molde-trener. I år tapte han for Wolves i FA-cupen og er fortsatt United-manager.

Men rollen han nå går inn i er ganske annerledes enn den jobben han har hatt. Nå er han ikke lenger en kriseløsning som kanskje kaprer fjerdeplassen i Premier League og sikrer spill i mesterligaen. Nå skal han bygge det nye United inn i et nytt tiår. Oppgaven er rett og slett å skape verdens beste klubblag.

På den veien vil det komme noen bratte motbakker, både på banen og i styrerommet. Han må takle motgang og press som vi vanlig dødelige er ganske fjernt fra. Han må velge spillere millioner av mennesker vil ha en mening om. Takler han den biten også?

Hvis ja, kan dette vare mye mer enn tre år. Da han kom som spiller drømte han ikke om å bli i klubben i ti år. Og som han sa til mediene i Manchester torsdag ettermiddag. Man vet aldri i fotball. Nå har han levd en tredel av livet sitt i Manchester. Byen og klubben er allerede blitt hans liv.

Her hjemme kan ansettelsen legge nye føringer også. I følge Daily Mail får Molde 90 millioner kroner for denne overgangen. Summen er ikke bekreftet. Men Molde får et handlingsrom andre lag kan misunne dem. Men slik er det når man leverer manageren til Manchester United.

Mer fra: Debatt