Solberg må svare

Vi kan ikke akseptere det hvis regjeringen har signert bort muligheten til å være kritiske mot Kinas omgang med menneskerettigheter og ytringsfrihet.

EU har bedt Kina løslate den kreftsyke fredsprisvinner Liu Xiaobo på humanitært grunnlag slik at han kan få medisinsk behandling der han måtte ønske, også i utlandet. Statsminister Erna Solberg ble spurt om Norge stilte seg bak EU-utspillet. Hun unnlot å svare og sendte spørsmålet videre til utenriksminster Børge Brende. Da Dagsnytt 18 i NRK tok saken i forgårs, kunne ikke Brende møte til debatt om Norge og Kina. I stedet ble det lest opp et brev med runde formuleringer fra presseavdelingen i UD.

Uvilligheten til å diskutere Kina, begynner å bli mer enn påfallende. Den er ubehagelig. Leder for Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, mener Norge er i ferd med å abdisere som moralsk stormakt. «Det er et brudd med den norske tradisjonen om å støtte løslatelsen av prisvinnere og menneskerettighetsforkjempere, som for eksempel Aung San Suu Kyi og Nelson Mandela». Hun var «svært skuffet» over regjeringen, men kritiserte også opposisjonspartiene for å ha kommet for sent på banen.

Når Solberg og Brende er tause, danser Fremskrittspartiet på bordet. Til Dagsavisen i går sa stortingsrepresentant Jørund Rytman (Frp) på spørsmål om menneskerettighetsbruddene i Kina: «Skal man henge seg opp i det hele tida, blir det ikke tid til annet», og han legger til: «Når man får seg en venn, er ikke det første man gjør å kritisere. Det gjør man kanskje etter hvert. Det er i alle fall min logikk. Skriker man ut hele tida, blir man venneløs», sier Rytman.

Kinas forhold til Norge har vært i den berømte isboksen siden Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris for 2010, men for et halvt år siden klarte regjeringen å opprette et mer normalt diplomatisk forhold til stormakten og få myket opp handelsrestriksjonene. Det er forståelig at man veier sine ord overfor andre nasjoner og i delikate situasjoner, men taushet er ikke måten å møte kritikk på. Vi kan ikke akseptere det hvis regjeringen har signert bort muligheten til å være kritiske mot Kinas omgang med menneskerettigheter og ytringsfrihet.