Kultur

Søksmål mot åpenhet og demokrati

De store oljeselskapene forsøker desperat å stoppe en lov som krever at de skal rapportere hvor mye de betaler i skatt. Statoil er dessverre med på dette angrepet mot åpenhet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Etter finanskrisen innførte amerikanske myndigheter åpenhetsloven 1504 i Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act. Hovedformålet var å øke åpenheten i finansmarkedene for å beskytte amerikanske investorer og forbrukere. Loven pålegger alle olje- og gruveselskaper som er registrert hos Securities and Exchange Commission (SEC) (det amerikanske Finanstilsynet) å offentliggjøre sine utbetalinger til både amerikanske og andre lands myndigheter. Loven kan dermed være med å forhindre at store pengesummer havner i lommen til korrupte diktatorer og embetsmenn.

I over to år har den mektige oljelobbyen i USA drevet aggressiv lobbyvirksomhet for å forhindre denne åpenhetsloven. Da de ikke lykkes med dette gikk den mektige oljelobbyorganisasjonen American Petroleum Institute (API), sammen med the U.S. Chamber of Commerce og Independent Petroleum Association of America (IPAA) til søksmål mot SEC. Blant medlemmene i API finnes petroleumsgiganter som BP, Chevron, Shell og ExxonMobile, og sist men ikke minst vårt eget Statoil.

Oljelobbyens hovedargument mot den nye åpenhetsloven, er at den vil være konkurransevridende til fordel for selskaper som opererer fra land som ikke krever denne typen åpen rapportering. Dette argumentet er det samme som å si at man skal la verstingene sette standarden for bransjen - at siden noen selskaper kan nekte å vise hva de har betalt til myndighetene i land de opererer i bør alle selskaper kunne nekte dette. Slik argumentasjon faller på sin egen urimelighet.

Statoil har frivillig produsert den informasjonen som kreves i Dodd-Frank siden 2005, og gikk sågar ut offentlig før søksmålet i USA sa at denne rapporteringen ikke er konkurransevridende, og at det ikke har skadet Statoil å publisere denne informasjonen. Statoil oppfordret også selskapene til å støtte åpenhetsloven. Derfor er det forbløffende at Statoil i et intervju med Klassekampen unngår å ta klar avstand fra søksmålet. Informasjonssjef Bård Glad Pedersen vil ikke gi direkte støtte til søksmålet, men indirekte går han langt på veien mot å støtte søksmålet når han sier at «… vi deler APIs bekymring for at krav om veldig detaljert rapportering kan komme i strid med nasjonale reguleringer i enkelte land som har olje og gass, siden enkelte land forbyr en så detaljert rapportering.»

Det er to problemer med dette utsagnet. Det første er at dette etterlater et uheldig inntrykk av at Statoil egentlig støtter søksmålet. Det problematiske med diskursen er at den er utydelig og at ikke Statoil er villig til å være åpne slik at folk flest kan være med å drøfte hva som er rett av Statoil å gjøre i denne situasjonen.

Det andre problemet er at Glad Pedersens påstand om at enkelte land forbyr rapporteringen som er innført som lov i USA rett og slett er feil. Nettverket vårt har gått gjennom hundrevis av kontrakter i hundrevis av land og vi har gjennomgått hundrevis av slike påstander som Statoil nå kommer med. Vi har også spurt oljeselskapene om å dokumentere sine påstander. Det var vanskelig for dem. Nettverket vårt har i tillegg gått gjennom hundrevis av nasjonale lovgivninger, og vi har ennå ikke funnet et eneste land som krever at et selskap ikke skal følge hjemlandets lover. Vi er derfor relativt trygge på at Statoil ikke har klausuler i noen av sine kontrakter som krever at Statoil ikke kan følge hjemlandets lover.

Hvis påstanden fra Glad Pedersen fastholdes, så ber vi Statoil dokumentere sine påstander om hvilke land som krever at Statoil ikke kan følge loven i USA.

Oljelobbyens søksmål er en hån mot de samfunnene som har gitt dem tilgang til å utvinne ikke-fornybare naturressurser. Tiden for et nytt system har vært overmoden lenge, og det er på tide at selskapene innser at samfunnet nå vil sette en stopper for storstilt korrupsjon.

Mer fra: Kultur