Slaget om Lofoten

Vi håper og tror at olje- og gassleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja kan tas av dagsordenen en gang for alle i løpet av valgåret 2017.

Til tross for at de tre største partiene Ap, Høyre og Frp har programfestet åpning for oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, har det heldigvis ikke skjedd. Det skyldes at SV og Sp i de åtte rødgrønne regjeringsårene sørget for at Ap måtte holde oljefingrene fra det rike fiskefatet i nord. Regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre har hindret at heller ikke Høyre og Frp i sine tre år ved makten har klart å åpne for oljeleting i dette sårbare området.

Vi håper og tror at olje- og gassleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja kan tas av dagsordenen en gang for alle i løpet av valgåret 2017. En meningsmåling i Klassekampen onsdag viste at det blåser en kraftig nei-vind over landet. 49,6 prosent sier nei til oljeboring, mens bare 35,5 prosent er positive. Motstanden er størst i Nord-Norge der 56,9 prosent sier nei.

Mens Høyres og Frps landsmøter vil holde fast ved sine vedtak om å åpne for oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, er stemningen i Ap i ferd med å snu. Troms og Finnmark Ap har sagt nei, mens Nordland Arbeiderparti fortsatt står på partilandsmøtets vedtak om konsekvensutredning, som i praksis er første skritt mot olje- og gassleting.

Det er mulig at også Nordland Ap forandrer mening. Fylkespartileder Bjørnar Selnes Skjæran sa til Dagens Næringsliv onsdag at det kan ligge an til et kompromiss, enten i form av en delutredning eller utsettelse av konsekvensutredningen.

Kompromiss er en dårlig løsning. Det er å skyve problemet foran seg til over stortingsvalget. Aps landsmøte må ta et klart nei-standpunkt. Hvis ikke det skjer, mister partiet all klimapolitisk troverdighet og en masse velgere.

Globalt ble 2016 det varmeste året i historien. Isen på Nordpolen smelter. På Svalbard settes det varmerekorder. I en slik situasjon er det hasardiøst å starte oljeleting i nye områder i nord.