Valle Hovin. Den en gang så stolte skøytearenaen for både store og små skøyteløpere er i dag i fullt forfall. FOTO: HÅKON MOSOLVD LARSEN/NTB SCANPIX

Skøyter på grå betong

På Valle er det nå bare yttersvinger.

Akkurat nå er Allan Dahl Johansson landets beste skøyteløper på 1500 meter. Han har lært og utviklet sin spennende skøyteteknikk på Valle Hovin. I OL i Pyeongchang sist vinter var han et fall unna å ta del i den enorme norske skøyteoppturen.

Men han kan ikke lenger trene på Valle Hovin. Da landslaget planla en samling der før sesongen måtte den avlyses av sikkerhetsårsaker. Svikt i anlegget førte til sprekker som gjorde at man plutselig gikk på betongen.

Det har vært VM på skøyter både på Frogner, Bislett og Valle Hovin i landets hovedstad. Det er ikke lenger mulig på noen av disse arenaene. Det har jo også vært et bevisst valg fra Norges Skøyteforbund ettersom Vikingskipet på Hamar ble sportens nasjonalarena.

Men det er flest skøyteløpere i Oslo og nå er tålmodigheten snart slutt. Planene for Valle Hovin har skiftet, først ble den koblet til Vålerengas nye stadion som nå ligger vegg i vegg, så kom OL-planene for Oslo i 2022, nå er det satt av midler til et forprosjekt, men man er langt unna full finansiering. Uansett må den gamle isflata repareres og da må betongen brytes opp. Det skjer ikke denne vinteren.

En gruppe nederlendere har tatt initiativ til å gjenåpne Bislett som arena for mesterskap ved å legge midlertidig kunstis, slik man gjorde i Amsterdam sist vinter, men den modellen blir for dyr og eksklusiv. Det skøyteløperne trenger er stabile treningsforhold. Det vil de få på Valle Hovin, før eller siden.

Knut «Kupper´n» Johannessen er Valle Hovins beste venn og han donerer premiesamlingen sin dit når en skøytehall står ferdig. Det kan ikke Allan Dahl Johansson vente på. Derfor trener han mest i Stavanger og Hamar når han er i Norge. Slik skal det ikke være. «To indre og vekk me'n»? På Valle er det nå bare yttersvinger.