Skjerp deg, mamma

Jeg er et ektefødt barn av middelklassen, men har aldri drukket årgangsvin i Paris og latterliggjort vaskehjelper i Norge som prøver å få endene til å møtes ved å handle i Sverige.

Bloggredaktør og statsviter Malin Lenita Vik tar et oppgjør med «noen» på maddam.no (en forkortet utgave ble publisert i Dagbladet 5. februar). Innlegget «Min klassereise» ble heftig delt og fikk mange godord fra folk på venstresiden. Vik har vokst opp i et hjem uten aviser, bøker eller nyheter på TV. Familien hennes er visstnok representativt for en arbeiderklasse som handler i Sverige for å få endene til å møtes og blir gjort narr av av en sosialistisk middelklasse som sitter på eliteuniversiteter i Paris og drikker årgangsvin. Vik er stolt av å ha gjort en klassereise til Paris på egen hånd: «Jeg har ikke arvet mine politiske standpunkt, og alt jeg kan og er, har jeg gjort på egen hånd.»

Jeg er et ektefødt barn av middelklassen, men har aldri drukket årgangsvin i Paris og latterliggjort vaskehjelper i Norge som prøver å få endene til å møtes ved å handle i Sverige. Mine foreldre gjorde klassereisen. Riktignok er mine foreldre også på venstresiden, uten at det gjenspeiler seg i noen form for enighet i politiske diskusjoner rundt middagsbordet. Med gratis utdannelse har både du og jeg sannsynligvis dratt nytte av Lånekassen - det har ingen av oss gjort på egen hånd. For meg er det ikke noe mål at alle skal gjøre en klassereise. I min familie er det flere fra arbeiderklassen - det burde være helt greit.

Malin Lenita Vik har selvsagt rett i at det ikke er noe som er så provoserende som unge middelklassesosialister som vil frigjøre en arbeiderklasse de ikke kjenner. Flere mennesker burde snakke sammen og prøve å forstå hverandre. Samtidig er det vel så provoserende med mennesker som aldri har lest en avis eller sett en nyhetssending, men samtidig skråsikkert uttaler seg om hvordan samfunnet egentlig er. Hvordan kan mora di vite noe som helst om samfunnet når hun ikke gidder å følge med? Hvordan skal jeg kunne sosialisere med og kommunisere med henne når hun ikke er del av den samme virkeligheten som meg? Jeg kan lese Se og Hør for å prøve å forstå henne, men når vil hun prøve å forstå meg? Hun er heldigvis ikke representativ for den norske arbeiderklassen. Jeg kjenner mange i arbeiderklassen som leser bøker, ser og hører nyheter.

Noen av dem stemmer Frp, andre Ap, noen har til og med en gang stemt SV. Interesserte mennesker kan man snakke med og sosialisere med på tvers. Mora di er det nok litt vanskeligere med. Du skriver jo selv at du må kaste avisen før du kommer hjem. Jeg synes du skal helle ut årgangsvinen, ta toget hjem fra Paris og be mora di om å skjerpe seg: «Mamma, se på nyhetene».