Sveriges statsminister Stefan Löfven møter motgang på meningsmålingene en drøy uke før neste søndags riksdagsvalg. FOTO: ANDERS WIKLUND/NTB SCANPIX

Skjebneuke for Sverige

Søndag er det valg i Sverige. Da skal det avgjøres hvem som skal styre landet de neste fire årene.

I en valgkamp preget av høy temperatur og en gryende foraktfull tone i den offentlige debatten, er søndagen blitt kalt en skjebnedag for svenskene.

Sittende statsminister Stefan Löfven er i hardt vær på meningsmålingene, og styrer nå de en gang så stolte svenske sosialdemokratene mot sitt dårligste valgresultat noensinne. I en måling publisert i Aftonbladet fredag fikk Socialdemokraterna en oppslutning på 23,1 prosent. Partiet lekker til både venstre og høyre. Mange mener Löfvens parti har gått for langt til høyre i sitt forsøk på å møte og demme opp for høyrekreftene. Derfor flykter de til SVs søsterparti Vänstern, som ligger an til å gjøre et svært godt valg med klassiske, sosialistiske fellesskapsløsninger som svar på Sveriges utfordringer. Löfven taper også støtte til det innvandringskritiske, nasjonalistiske høyrepartiet Sverigedemokraterna. Også sosialdemokratenes tradisjonelle motpart Moderaterna sliter, og ligger an til å tape oppslutning målt mot forrige valg i 2014.

Det blir en thriller, som sannsynligvis ikke er avgjort søndag. Det er grunn til å frykte et parlamentarisk kaos. En måling i Svenska Dagbladet torsdag ga et flertall for de tre rødgrønne partiene, Vänstern, Socialdemokraterna og Miljöpartiet, målt mot den borgerlige alliansen. Også høyrekoalisjonen har lovet å holde Sverigedemokraterne utenfor, men vil kunne måtte regjere på partileder Jimmie Åkessons nåde. Uansett hvilken konstellasjon en ny mindretallsregjering springer ut fra, er Sverigedemokraterna blitt en sentrifugalkraft i svensk politikk. Den viktigste oppgaven framover blir å isolere fryktpropagandaen og ytre høyre-holdningene slik at de ikke får fortsette å rive i den svenske opinionen og trekke landet og debatten videre mot høyre. Tonen mellom blokkene i valgkampen taler dessverre ikke for et godt samarbeid på tvers, og en politisk situasjon kan fort oppstå der Sverigedemokraternas parlamentariske tyngde blir attraktiv. Uansett hvilke løfter som er gitt.

Ved å isolere Åkesson og hans parti løper man også en stor risiko. Nå ligger Sverigedemokraterna an til å bli landets nest største parti, og Åkesson er sikkert godt fornøyd med å holdes utenfor og slik underbygge sin historie om politisk utenforskap. Hans rolle som offer i møte med den politiske eliten, de andre partienes «forakt for folket», kan gi partiet ytterligere oppdrift. Valget i 2022 kan derfor bli mer dramatisk med et enda sterkere ytre høyre.