Ski-skjebnen

Da fotballen forsvant fra de bredeste TV-kanalene, dalte også den allmenne interessen. Hvorfor: Sportsnyheter på NRK og TV 2 er også rettighetsstyrt. TV 2 bruker ressursene på engelsk fotball, skriver Dagsavisens sportsleder.

Norsk fotball hadde sin blomstringstid fra 2000 til 2010 da TV 2 ga sporten en veldig drahjelp. Fotballsnakket i TV 2 nådde også lunsjbordene. Onsdag spilte Molde mot Vålerenga i Eliteserien. Definert som en toppkamp. Men heller ikke du så vel den på Eurosport Pluss 1? Det ble en skjult begivenhet for spesielt interesserte. Arenaen var halvfull. Onsdagens snakkis var ikke Molde mot Vålerenga, men Manchester United mot Barcelona.

Langrenn har ikke blodfans og publikum på samme måte. Langrenn har et gradvis aldrende publikum foran TV-skjermene. Det har vært langrenn i en eller annen form hver eneste helg på NRK siden november til april. Slik vil det være i to år til.

Kjøp og salg av internasjonale sportsrettigheter er et sirkus med store internasjonale aktører på banen. Vi vet ikke i hvilken grad FIS (det internasjonale skiforbundet) har vurdert konsekvensene av at langrenn forsvinner fra statskanalene i Norge, Sverige og Finland, de tre nasjonene med fortsatt en viss langrennsinteresse ved siden av Russland. Det er det kinesiske selskapet Infront Sports & Media som satt på pakken de nå har solgt for det som heter NENT Group, der Viasat er en av aktørene. Ifølge Medier 24 skal prisen på femårsavtalen ligge på to milliarder kroner. Også i denne bransjen er det penga som rår.

Det ble ramaskrik da NRK mistet OL. Det ble ramaskrik blant mange i går da også skisporten (men ikke alt) forsvinner.

Dette bør ikke overraske. Også sport fragmenteres og reduseres til særinteresser. Fellesopplevelsene forsvinner. Kanskje skisalget til Viasat passer sammen med klimakrisen. Når snøen er borte, forsvinner også skisporten.