Debatt

Skandaler i kø fra Frp

Njåstad-saken er den siste i den lange rekken av skandaler fra Frps stortingsgruppe.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er brodne kar i alle partier. Men flest i Frp. Ap har hatt sin Giske-skandale og Høyre blant annet skandalen med Kristian Tonning Riise. En opptelling av antallet politiske skandalesaker det siste året plasserer Frp suverent på toppen.

Da det denne uka ble kjent at stortingsrepresentant Helge André Njåstad hadde trukket seg fra alle sine tillitsverv i Frp, finanspolitisk talsperson, parlamentarisk nestleder og medlem av sentralstyret, ble nyheten av mange møtt med et gjesp. Skandalene i Frp har nemlig stått i kø. Velgerne kan ha blitt nyhetsblinde for all den galskapen som tyter ut fra Frp.

Ulf Leirstein måtte for eksempel gå som Frps parlamentariske nestleder og justispolitisk talsperson fordi det ble avslørt at han hadde sendt pornografiske bilder til partiungdommen. Mazyar Keshvari mistet vervet som leder av Oslo Frp da han innrømmet å ha jukset med Stortingets reiseregninger. Sistemann ut av Frp-rekka, Helge André Njåstad, havnet i medienes søkelys på grunn av sine tvilsomme reiseregninger. Men det var ikke reiseregningene som felte Njåstad. Han måtte vekk fordi han som leder av Frps organisasjonsutvalg lekket varsler om seksuell trakassering i partiet. Etter dette er det ikke mange som har tillit til Frps behandling av varsler om sextrakassering og annen upassende opptreden.

Les også: – Hva leserbrevene gir meg? Engasjement. Jeg har jo ingen margarinkasse jeg kan stå og hyle på (DA+)

Skandalerekka kan forlenges med tidligere nestleder Per Sandberg som måtte gå som fiskeriminister etter å ha brutt regjeringens sikkerhetsbestemmelser. Han dro som kjent på kjærlighetsferie til Iran med mobiltelefonen uten å varsle Statsministerens kontor. Sandberg fortsetter å lage skandaler. Han har erklært krig mot karantenebestemmelsene. Han «truer» med å melde seg for Nav som arbeidsledig. Sandberg kan jobbe hvor han vil. Bare ikke i fiskebutikk. Karantenebestemmelsene sier at en statsråd ikke straks kan hoppe fra sitt tidligere politiske ansvarsområde over til det samme område i det private næringsliv.

Sylvi Listhaugs avgang som justisminister står seg også godt i Frps lange skandalehistorie. Listhaug måtte gå, hun påstår selv det var frivillig, på grunn av et skandaløst innlegg på sin Facebook-side. Saken ble enda verre for henne da hun ikke forsto at hun som statsråd måtte beklage da saken havnet i Stortinget. Partiet straffet henne ikke for dette. Tvert imot. Listhaug ble utnevnt til nestleder i Frp. Bård Hoksrud ble heller ikke straffet av Frp for brudd på sexkjøpsloven etter en tur til Riga. Tvert imot. Han ble landbruksminister.

Les også: Helge André Njåstad trekker seg fra alle verv i Frp

Frps stortingsgruppe skiller seg fra de andre partigruppene med sin spesielle moralkodeks. Toleransen for avvik er stor. Gruppas pengebruk på fjas og fest er liberal. Sexskandaler blir gjerne møtt med et skuldertrekk. Partiets folk vet at Frps velgere ikke så lett lar seg skremme vekk av skandaler. En topptillitsvalgt i Frp sa til meg at Hoksrud-saken er den beste sexskandalen partiet hadde hatt. Partiet tapte nemlig ikke velgere på den. Det er mulig partiet vant noen. I velgernes øyne er Frp «skandalenes parti».

Skandaler derfra er nesten som forventet. I politikken må det være sammenheng mellom liv og lære. Derfor har en sexskandale i KrF større sprengkraft enn en tilsvarende sak i Frp. En sak om skattejuks er verre for Ap som forsvarer av et høyt skattenivå, enn det er for skattelettepartiet Frp. Men heller ikke Frp er immun mot skandaler. Sexskandalen i 2000 som førte til at Terje Søviknes måtte trekke seg som partiets nestleder og fra stortingslista for Hordaland, bidro til at Frp mistet oppslutning. I 2000 var Frp ifølge meningsmålingene landets største parti med over 32 prosent. Søviknes-skandalen og indre partistrid førte til at valgresultatet bare ble 14,6 prosent.

Frp er på vei ned på dagens meningsmålinger. Snittet av målingene i januar er på 12,3 prosent. Det er den svakeste oppslutningen om Frp på over tre år. Det er ikke utenkelig at Frps siste skandalesaker får fortgang på nedgangen.

Les også: «Erna sa en ting, Frp sa noe helt annet. Da oppstår det en viss komikk»

Mer fra: Debatt