Sjøslag på «Barnas Båt»

Denne uken skulle jeg ta båten mellom Oslo og Frederikshavn som en transportetappe til sommerferie i Danmark. Jeg så for meg et 12 timers mareritt, med hylende unger og aggressive pensjonister med trillekofferter som skal fremst i køen, koste hva det koste vil. Det ble begge deler, men Stena Line byr også på verre saker enn som så.

Ferjeselskapet Stena Line som blant annet trafikkerer ruten Oslo – Frederikshavn, markedsfører seg i sommermånedene som «Barna båt», der barna kan oppleve teater, show og pirater.  Det var bare det at de fleste piratene på denne båten, var mer opptatt av å plyndre barskapet enn noe som helst annet. Hiv og hoi, og en flaske med rom, for å si det på piratspråket.

Voksne folk må stort sett få gjøre som de vil, så lenge de ikke skader andre.  Jeg er ikke den som spytter i glasset eller moraliserer over andres alkoholkonsum. Jeg har jevnlig (og litt for ofte ifølge en test jeg tok på internett) besøk av både tømmermenn og fylleangst. Men et prinsipp er hellig. Aldri alkohol sammen med barn. For den utryggheten som ligger i at voksne folk endrer seg, blir rare og kanskje litt skumle – den skal barn få slippe.

«Barnas Båt» var ikke lagt fra kai engang før voksne folk gikk rundt på dekk, mens de drakk vin og øl. Som man selvsagt kan få kjøpe overalt. Barneaktiviteter blir arrangert i en stor bar, der turister, partypensjonister og festløver fra Østfold sitter og konsumerer store mengder alkohol. Lekerommet var plassert i et annet serveringsted. Utover kvelden (og ikke så langt utover heller) blir dette det som i mine øyne er en fyllefest. Med fulle folk som hoier rundt. Både foreldre og andre gjester. Og barn har ingenting på en fyllefest å gjøre.  

Foreldre har selvsagt ansvar for sin egen oppførsel, og hva de utsetter sine egne barn for.  Noen av de foreldrene som var på denne båten, burde helt klart tatt seg i akt og nøyd seg med noe alkoholfritt. For det som er ekstra trist å tenke på er at «Barnas båt» gjerne er starten på en alt for lang sommerferie for mange barn.

Ferjeselskapet Stena Line ble i en undersøkelse av Alkokutt som ble gjort helt tilbake i 2006, pekt ut som det mest barnefiendtlige selskapet.  Det ser ikke ut som mye har endret seg på ti år.

Stena Line mer eller mindre kaster gratisbilletter etter folk, så det er jo helt klart salget i butikker og barer som gjør at skuta går og skipsklokka slår.  Og det er jo i utgangspunktet greit, men da får man kalle en spade for en spade.  Det å være på danskebåten er jo å være på fyllecruise. Dersom Stena Line skal fortsette å markedsføre seg som «Barnas båt» bør de gjøre noen grep.

Skipet har stor nok plass til å kunne lage reelle barnesoner, der ikke alkohol er tiltatt, samt å gjøre alkohol til en litt mindre sentral del i de månedene de føler at de er «Barnas båt» - i tillegg til og faktisk gjøre en hardere vurdering av hvem som bør få servert alkohol eller ei.

Om Stena Line velger å fortsette slik som nå, bør selskapet i alle fall ha skamvett nok til å slutte å markedsføre seg som «Barnas båt» og si det som det er og ønske velkomment til et godt gammeldags sjøslag.