MÅL: Med stigende forbauselse følges Ranheims suksess tett. Her jubler de mot Haugesund. FOTO: NED ALLEY/NTB SCANPIX

Serieleder: Ranheim?

Brann og Vålerenga er de to neste motstanderne. I kveld kan Ranheim være Norges beste lag.

Er det en hån mot norsk toppfotball? Eller er det beviset på at en tilnærmet kompisklubb kan skape et fotballag som slår (nesten) alle? I såfall er det en honnør til fotballen som idé. Og en inspirasjon for alle som er opptatt av å bygge lag.

Ta en test. Hvor mange navn på Ranheim-spillere kan du? Hva heter treneren? Ja, nettopp. Det store flertallet av det norske folk, også den fotballintereserte delen av det, kjenner knapt en spiller. Treneren har aldri vært i nyhetsbildet utenfor Trøndelag. Det er fascinerende. Det er moro. Og som vi lurte på da Leicester lurte alle i Premier League for noen år siden: Hvor lenge varer det?

Ranheim har vunnet fire av fem kamper til nå og i kveld kommer serieleder Brann til bydelen i Trondheim for å bli revet ned fra topplassen. Kampen tilhørte egentlig første serierunde, men kampen ble avlyst et kvarter før avspark på grunn av baneforholdene. Ingen hadde ventet seg at dette skulle bli en toppkamp etter at seks serierunder er unnagjort.

Det snodige bildet forsterkes av en annen utsatt kamp som spilles i morgen. Det såkalte mestermøtet mellom Lillestrøm og Rosenborg, som skulle vært spilt før seriestart. Ingen av disse lagene føler seg som mestere akkurat nå. Lillestrøms siste prestasjon var 0-1 for Ranheim. Og Rosenborg ligger ett poeng bak trøndernaboen på tabellen selv om de har spilt en kamp mer.

Fotballekspertisen er uenig. Dagsavisen var en av få aviser som ikke hadde Ranheim på nedrykksplass før sesongen. Vi kan fortsatt ta feil. Men et lag som kan slå nedenfra i hver kamp og som har et grunnspill som sitter, skal man ikke undervurdere.

Ranheim har som mål å ha bare trøndere på laget. Det klarer de nesten. Trondheim peker nese til Oslo som fotballby. Lørdag skal Vålerenga til pers. Hjemmeseier der gjør bildet komplett. Ranheim har et mindre budsjett enn mange 2. divisjonslag. Laget ble sett på som farmerlaget til Rosenborg. Ja, de har hatt effekt av storebrors suksess. Men først og fremst er historien om Ranheim fortellingen om hvordan et fotballag kan skapes uavhengig av økonomisk doping og stjernenavn. I Ranheim skal man ikke være fotballspiller på heltid. Nå venter Brann, Vålerenga og Rosenborg. Vi får det endelige svaret.