Seks ministre på seks år

For Erna Solberg har posten som justisminister vært et mareritt.

Frp har hatt klippekort på justisministerposten i Solberg-regjeringen. Klippekortet må nå være oppbrukt. Samtlige har gjort seg bort. Statsminister Erna Solberg må nå fortelle Siv Jensen at nok er nok. Høyre har bedre folk enn Frp til en slik jobb. Det kan være at Siv Jensen vil insistere på å få beholde Justisdepartementet. Lov og orden og asylpolitikk er partiets hjertesaker. Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Tybring-Gjedde (Frp) er allerede i bygningen. Det er mulig at hun får beskjed om å bytte kontor. I så fall blir det den sjuende justisministeren fra Frp når vi teller med de to fungerende justisministerne Jon Georg Dale og Per Sandberg.

Vi kan lete med lys og lykte i historien, men vi finner ingen politisk skandale etter krigen som er i nærheten av skandalen med Tor Mikkel Wara og hans samboer. Sjokk og vantro sto da også skrevet i ansiktene på statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under presskonferansen. Statsministeren uttrykte seg slik man gjerne gjør når noen dør. Hun fortalte at dette gikk hardt inn på Tor Mikkel Wara. Det dreier seg om en personlig tragedie. Siv Jensens omtanke gikk til «Tor Mikkel og hans nærmeste». Det er nærliggende å tro at Jensen da inkluderer samboeren i sin bekymring.

Torsdagen var ingen god dag for regjeringens to viktigste personer. Wara-skandalen har påført dem et kjempeproblem. Nå må de sikre seg en justisminister som kan styre unna skandaler fram til valget.

Les også: «Erna scorer langt fra full pott når hun måles på disse to ordene»

Lar vi Frps tidligere justisministre passere revy, minner det om en komikveld på TV. Unntaket er Wara som hører hjemme i kategorien drama og krim. Her er det ikke åpning for å le. Her det bare skrekk og gru. Anders Anundsen var første justisminister ut. Anundsen hadde gjort inntrykk som leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Mange trodde derfor han ville gjøre det godt også som justisminister. I stedet holdt han på å bli felt av komiteen. Ap og SV fremmet mistillitsforslag mot Anundsen fordi han etter deres mening hadde feilinformert Stortinget om saken med de lengeværende asylbarna. Venstre og KrF vedtok sterk kritikk, et såkalt daddelvedtak. Anundsen vaklet skadeskutt videre etter stortingsbehandlingen.

På den mer komiske siden hører Anundsens skrytevideo. På videoen med seg selv i hovedrollen skryter han uhemmet av det han har fått til i justissektoren. Det er nok videoen Anundsen vil bli husket for. Eventuelt for elendig dømmekraft.

Etterfølgeren Per-Willy Amundsen fikk knapt gjort noe annet i starten enn å dementere alle de dumme uttalelsene han hadde kommet med om klima og innvandring før han ble statsråd. Han uttalelser ble ikke mindre håpløse etter at han hadde blitt varm i trøya. Til slutt gikk det ikke lenger. Solberg og Jensen skiftet ham ut. Det store spørsmålet er hvordan de i all verden kunne finne på å sette han inn første omgang.

Les også: – La meg si det med ord som Dagsavisen og VG kan kjenne igjen: Vårt store prosjekt har lyktes

Da Sylvi Listhaug tok over etter Amundsen, ble det virkelig fart på debatten om justisministeren. Listhaug vil bli husket som den mest kontroversielle etter krigen. Etter sitt grove innlegg på sin Facebook-side der hun skrev at «Ap mener at terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», illustrert med et bilde av en terrorgruppe, fikk hun valget mellom å gå av frivillig eller å bli felt av flertallet på Stortinget. Hun gikk av, men falt ikke i unåde i Frp. På landsmøtet i mai blir hun valgt til nestleder i partiet. Dermed ligger Listhaug godt an til å bli partileder den dagen Siv Jensen gir seg.

Per Sandberg kom etter Listhaug, men fikk bare en gjesteopptreden i departementet. Det er ikke mye Per Sandberg vil bli husket for som justisminister. Det var som fiskeriminister han gjorde seg bort.

Det kom som en stor overraskelse at Tor Mikkel Wara ble justisminister etter 20 år i politisk eksil. Wara kom feil ut med sin bagatellisering av Riksrevisjonens knallharde kritikk av terrorberedskapen. Det vil bli glemt. Skandalen med samboeren vil aldri bli glemt.