Seks gode grunner til å kjøpe sex

Når rasjonaliseringen er viktigere enn orgasmen

I krimromanen "Sett av den døde" skildrer jeg livet til to prostituerte i Oslo. Som politietterforsker møter jeg av og til kvinner som selger seksuelle tjenester og kundene som betaler.

Det er en brutal verden. Jentene kan bli voldtatt av kunder som ikke vil bruke kondom. Eller som ikke vil betale. Av og til ser kundene på det hele som et tyveri, de tok en vare uten å gjøre opp for seg.

De siste årene forteller jentene at miljøet har blitt mer brutalt. Noen tror det skyldes forbudet mot kjøp av sex, at de snille mennene holder seg borte og det er færre kunder å velge blant. Andre tror det skyldes utviklingen i pornoen, at mennene vil prøve det de har sett på nettet, det som "vanlige" jenter ikke vil være med på. Det blir kalt for PSE - pornstar experience. Men jentene selger også GFE - girlfriend experience. Avstand eller nærhet. Norske menn vil ha ytterpunktene.

Dette er kundenes forklaringer på hvorfor de kjøper sex:

1: Jentene selger en vare, og de får godt betalt.

2: Sex er en rettighet. Dette er den eneste måten jeg kan oppleve nærhet.

3: Jeg er ikke voldelig. Hun er glad for å ha meg som kunde og ikke en mann som slår.

4: Dette er jenter som liker å ha sex og som vil ha det morsomt. De er ikke like kjipe som "vanlige" jenter.

5: Dette er ikke noe verre enn å spandere drinker eller middag på en dame.

6: Jeg får ikke nok sex hjemme. Det er enklere å kjøpe sex enn å være utro.

Kjøp av sex er en øvelse i å rasjonalisere og bagatellisere. Det som ikke blir sagt, eller tenkt, er nok nærmere den ubehagelige sannheten.