Kultur

Samtidens grenseløshet

Eksempelet med amerikanske elitesoldater som bedriver likskjending på det groveste og leende tisser på sine døde afghanske taliban-fiender, føyer seg inn i samtidens grenseløshet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Eksempelet med amerikanske elitesoldater som bedriver likskjending på det groveste og leende tisser på sine døde afghanske taliban-fiender, føyer seg inn i samtidens grenseløshet. At den motbydelige seansen ble tatt opp med mobilkamera og offentliggjort på internett, er ytterligere en bekreftelse på en grenseløshet som ikke nødvendigvis handler om isolerte særtilfeller i det amerikanske forsvaret. Likskjendingen av de afghanske opprørsoldatene kan slik ses på som et uttrykk for generell tendens hvor respekten synes å ha blitt merkbart mindre for det menneskelige i sin alminnelighet og for enkeltindividets integritet.

Tegnene på grenseløsheten er ikke vanskelig å finne. Det handler om å utvide moralitetens grenser, enten det går utover enn selv eller andre.Et nederlandsk underholdningsprogram av den mer outrerte typen, hadde før julen 2011 et innslag hvor to mannlige programledere angivelig spiste en bit kjøtt av hverandre som visstnok ble tilberedt av en gourmetkokk. Hensikten med det kannibalistiske innslaget var ganske enkelt å finne ut hvordan menneskekjøtt smaker (og selvfølgelig å høyne seertallene), men det sier noe vesentlig om hva samtidens grenseløshet handler om og hvor den i sin ytterste uhyggelige konsekvens kan føre oss hen.

Nå forvoldte de nederlandske programlederne ikke andre noen som helst skade, men grenseløsheten er likevel en tematikk som er beslektet også når det er andre mennesker som påføres vold og skade eller som i den omtalte likskjendingen av de afghanske soldatene hvor ydmykelse og fornedrelse av fienden nok var en del av motivasjonen.

Et uhyggelig fenomen som ytterligere viser et uhyggelig aspekt ved grenseløsheten, er ”knock-out”-trenden i USA som handler om gjenger som leter etter tilfeldige ofre som de med ett slag kan slå bevisstløse. De filmer så ugjerningene og legger det ut på diverse nettsteder som YouTube og lignende som skrytevideoer og ”trofeer”.

Når det ikke lenger finnes noen legitimerende instans for hva som er rett og galt, står vi igjen med eksistensiell usikkerhet i handlingsgrunnlaget som utbredt samtidsfenomen. Eksempler på menneskefornedrende handlinger i det sivile liv, i militæret og krigskontekster, bør ses i en slik sammenheng.

De ulike former for grenseløshet påvirker hverandre og skaper grunnlag for en ytterligere devaluering av det menneskelige subjekt. Kanskje er det mulig å se grenseløsheten som uttrykk for kapitalismen og nyliberalismens dominerende innflytelse de siste tiårene. Med nyliberalismen ble den totale konsument og herredømmefrie kunden idealet som det ariske overmennesket var det for nazismen eller som den proletare industriarbeideren var det for kommunismen.

Varelogikken og markedsrasjonaliteten reduserer det menneskelige til et spørsmål om kjøp og salg. Etikken blir i et slikt perspektiv overflødiggjort og mister sin betydning som korrektiv i markedsøkonomiens kyniske univers av pris og etterspørsel. Varelogikkens kynisme fører i siste instans til tomhetsfølelsens depressive intethet hvor alt er likegyldig og ingenting betyr noe lengre utenom rene økonomiske kalkyler og prisfastsettelsen.

Mer fra: Kultur