Knut Arild Hareide før KrFs skjebnetunge landsmøte - der det møtt opp nesten like mange journalister som delegater

Samling i bønn

Uansett om KrF velger rødt eller blått, er faren stor for at mindretallet kommer til å føle seg overkjørt.

GARDERMOEN (Dagsavisen): «Roser er røde. Fioler er blå. KrF er gul. Det er jeg og» - og «KrF uansett! Jeg er med!». Allerede før KrFs ekstraordinære landsmøte var i gang, var reparasjonsarbeidet startet. Uavhengig av hvilken vei det går i dag, kommer den veien KrF skal gå videre, til å være tornefull. 

Uansett om KrF velger rødt eller blått, er faren stor for at mindretallet kommer til å føle seg overkjørt. Det er vanskelig å se hvordan noen av resultatene skal ha nok legitimitet. 

Vinner de røde, vil det være fordi noen har ombestemt seg og brukt muligheten et hemmelig valg gir dem ti lå bryte løftet de har gitt sitt årsmøte om stemme blått. Det er utenkelig at det ikke kommer til å skape mistenksomhet og bitterhet. 

Vinner de blå, kan det bli med så knapp margin at seieren alene skyldes Rogaland KrFs sterkt omdiskuterte delegasjon. Dette fylket valgte å overkjøre et stort, rødt mindretall og sendte bare én delegat som støtter partileder Knut Arild Hareides ønske om å gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. 

På landsmøtet er det åpen konflikt fra første stund. Det eneste delegatene har klart å samle seg om, er valg av ordstyrere. Det er ikke enighet om i hvilken rekkefølge man skal votere. Det må voteres over. Det er heller ikke enighet om hvorvidt voteringen skal være åpen eller hemmelig. Det skal også voteres over. 

Landsmøtet er splittet omtrent på midten i spørsmålet om voteringen skal være hemmelig eller ikke. Tellekorpset må settes i arbeid. Det må tas en kontra. 

"Det var veldig tett", konstaterte dirigent Bjørg Tørresdal. Men med 101 mot 89 stemmer skal KrFs skjebnevalg foregå ved skriftlig avstemning. Det står 1-0 til Knut Arild Hareide. men det er mange timer til kampen er over. Her er alt åpent.