Same shit, 
new wrapping

Høyre har lagt fram sitt programforslag, og har tenkt seg i regjering.

Der skal de gjennomføre skatteletter på hele 25 milliarder kroner. På et eller annet vis har Høyre fått dette til å høres lite ut. Men det er det jo ikke. Skattelettene det legges opp til er ei oppskrift på økte forskjeller, kutt i fellesskapsordninger og en ny æra for skeivfordeling i Norge. Jeg vil illustrere det med tre punkter:

1. I europeisk sammenheng er Norge nesten unike, siden forskjellene her i landet har gått ned de siste åra. I nesten alle land øker forskjellene, slik de også gjorde i Norge før de rødgrønne tok over. Grunnen til at vi fikk til dette er grepene Kristin Halvorsen tok da hun var finansminister. Om lag 440.000 mennesker som betalte formuesskatt under Høyrestyre slipper det nå, fordi vi har økt bunnfradraget. 890.000 mennesker har fått skattelette. Mens vi har strammet betydelig inn i toppen, slik at de rikeste bidrar mye, mye mer. Vi har prioritert vanlige folk framfor fiffen. Høyre vil gjøre det motsatte, hvilket bringer oss til:

2. Høyres forslag om å fjerne hele formuesskatten, og øke toppskatten. Det er kort og godt ei gavepakke til rike menn. Noe av det merkeligste med Høyres skatteretorikk er når de drar fram unge, kvinnelige gründere. Det er i beste fall misvisende å løfte fram denne gruppa som noen som vil tjene på Høyres fordelingspolitikk. Kvinner står for 15 prosent av toppskatten og 32 prosent av formuesskatten i Norge. Å fjerne formuesskatten vil ikke ha noe som helst å si for vanlige folk i Norge, men være milliongaver til landets aller rikeste menn. Høyre vil forsvare dette med at skatteletter stimulerer til verdiskaping. Nu vel. De rødgrønne har (i krisetider) bidratt til å skape om lag 300.000 nye arbeidsplasser, hvorav 200.000 i privat sektor. Spør Høyre hvor mange arbeidsplasser som kom til da de styrte sist, mens Norge ifølge dem selv «gikk så det suste». Hint: Det er en brøkdel.

3. Når formuesskatt er fjernet og toppskatten kuttet i, er de fleste av de 25 milliardene Høyre lover bort allerede blitt brukt opp. Det blir ingenting igjen til en vanlig hjelpepleier som tjener 350.000 i året. Og som om ikke det er nok: Skattekutt koster noe. Det må dekkes inn andre steder, formodentlig med massive kutt i Kommune-Norge, slik «Jern-Erna» ble kjent for. Det er fellesskapstjenestene som vanlige folk trenger som blir kuttet i når landets aller rikeste skal få skatteletter. Dermed er politikken dobbelt urettferdig.

Og folkens; det er før Frp kommer til forhandlingsbordet. De vil ha dobbelt så store skattekutt. Med ny, blåblå regjering i Norge vil politikken ligge et sted mellom Høyre og Frp. Det gir ikke rom for et sterkere Kommune-Norge. Det gir ikke rom for nye velferdsreformer, som tannhelse til alle. Det gir ikke rom for likelønnssatsinger, store løft for jernbane og et styrket barnevern. Men det gir valuta for pengene som landets aller rikeste gir i gave til Høyre og Frp.