Russland forlater VM som et mysterium. Men festen vil vare en uke til.

Hva var dette russiske mannskapet laget av? De løp og kjempet som ingen kunne forutsi. Men vi er vant med å få sene svar fra Sotsji.

Det er kanskje like greit at det ikke ble Russland - England i semifinale i Moskva på onsdag. Det ville blitt en kamp fullstappet av politiske overtoner. Men VMs lavest rangerte lag, leverte den største sportslige overraskelsen. Analysen av hvordan det kunne skje vil ta tid. Og Russland var altså bare de minste marginer fra å gå helt til semifinalen, for første gang i VM-historien.

Skuffelsen etter nederlaget i Sotsji ble raskt snudd til hyllest av det russiske laget som var i krise få uker før VM. Mange mente treneren måtte avsettes. Tilliten var borte. Selv president Vladimir Putin var skeptisk.

Nå bæres laget ut på gullstol av sitt eget mesterskap, som isolert sett har vært en stormende suksess både på og utenfor banen. Lørdag kunne vi høre russere snakke om hvordan fotballandslaget har samlet nasjonen. Over en million tilskuere fra hele verden har funnet hverandre i parker og plasser i alle VM-byene, med Moskva som hjerte. De har rost russernes verstskapsrolle. Det har knapt vært en slåsskamp.

Men den russiske prestasjonen går ikke an å vurdere uten å komme inn på dopingskandalene denne nasjonen er midt oppe i. Sotsji har fått sitt eget stempel etter OL-skandalen i 2014 og ryktene om doping i russisk fotball har vært mange opp mot mesterskapet. Ledende antidop-forkjempere mente landet burde vært fratatt VM.

Denis Tsjerysjev, som scoret et av VMs flotteste mål mot Kroatia, og ble Russlands toppscorer i VM, var ikke tiltenkt en plass i VM-troppen. Han kom inn i siste liten. Han har aldri spilt klubbfotball i Russland, men er oppvokst i Spania da hans far Dimitrij var proffspiller der. Denne faren påsto før VM at sønnen hadde blitt behandlet med ulovlige veksthormoner av klubblegen i Villareal for å bli kvitt en skade.

Landslagssjef Stanislav Tsjertsjesov ble flere ganger konfrontert med dopingspørsmål under VM. De ble bryskt avvist. Etter lørdagens VM-exit dro han til med krigsretorikk på pressekonferansen: «Guttene mine føles som vernepliktige som dimitteres akkurat når de forbereder seg til å gå i krig. De har fortsatt lyst til å utkjempe den krigen», sa han.

De russiske spillerne hylles som helter selv om det er Kroatia som møter England i onsdagens semifinale på det som før het Lenin stadion i Moskva. De leverte et spill ingen kunne forvente. De sto sammen som et lag da alle rundt dem dømte dem nord og ned. Det er i hvertfall pravda (sannhet).