Likhet er årets tema på Roskilde. Dermed også ulikhet.

Roskilde for Skam og likhet

Gjørme, curlingforeldre og Skam-feber er stikkord når Roskilde-festivalen for alvor åpner onsdag.

ROSKILDE (Dagsavisen): Onsdag ettermiddag åpner det offisielle Roskilde med konserter fra alle scener, men allerede under den såkalte warm-up’en har den oransje festivalkjempen i flere dager skapt høylytt debatt i Danmark. Foreldre har rast mot festivalen, fordi barna deres klager over at de fryser, og ikke er de fornøyde med teltplassen heller.

Curlingforeldre er de døpt, foreldrene som både overfor festivalledelsen og på sosiale medier krever at Roskilde tar bedre vare på barna deres. Svaret fra så vel festivalen som publikummet selv kommer kontant. Drar man til en festival beryktet for skybrudd, gjørmehav, iskalde netter, nådeløse køer og en teltleir som vil minne om helvetes forgård når regnet slår inn fra i morgen av, må man også ta konsekvensen av det. Men i Danmark hvor Roskilde en del av allmenndannelsen er debatten et tydelig tegn på en samfunn i endring. Dette har også de humanitære organisasjonene i Danmark påpekt, og har høylytt gitt beskjed om at det å frivillig fryse blant andre festglade priviligerte på en festival som Roskilde ikke kan sammenlignes med den kulda de reelle fyktningene føler på kropp og sinn. Resulatet er en innsamlingsaksjon til flyktninger - de reelle - som protest mot curlingforeldrenes bønn om at barna deres på Roskilde skal få utdelt ulltepper.

Det som ikke endrer seg er at de 130.000 som fra i dag vil befinne seg på festivalen kommer for å nyte et av Europas beste tilbud fra de mange musikkscenene, endeløse fester i alle størrelser og fasonger, et mattilbud som slår enhver mathall og møter med sentrale premissleverandører innen kultur, politikk og samfunnsliv. Årets tema «Likhet» er en del av festivalens holdningskampanje med søkelys på menneskerettigheter, og blant programtilbudet er fire minutters øyekontakt med en flyktning. Festivalpublikummet skal bli kjent med likhetstanken, enten curlingforeldrene vil det eller ikke.

Sannsynligvis vil trengselen være større rundt Even fra Skam og andre arrangementer som har med TV-serien å gjøre, som lookalike-fester på campområdet der alle kommer som en Noora, en Isak eller en Sana. Rapportene fra festivalcampens første dager er at i år er det ikke bare dejlig, men kult å være norsk i Danmark. Det herjer Skam-feber, og alle dansker ikke bare forstår, men vil snakke dansk. Årets sjekketriks er dermed norsk. Even, eller Henrik Holm som skuespilleren egentlig heter, møter festivalpublikummet som en del av «Likhet»-programmet, hvor temaet er å kommunisere holdninger uten pekefingermoral.

Roskilde er fortsatt musikk i alle bauger og kanter. Hovednavn de neste fire dagene er Foo Fighters, Weekend, The XX, Nas, Lorde, Arcade Fire, og norske navn inkluderer Cashmere Cat, Sigrid, Jenny Hval og Blood Command. Danske curlingforeldre er herved advart.