Det var dette nabovarselet som fikk Dagavisens David Stenerud til å reagere. ikke med rette mener Rudi Kessel.

Rop fra et «blokktroll»

I en artikkel med overskriften «Hva med bare å gratulere med dagen?» går David Stenerud beinhardt ut mot det han kaller «blokktroll». Hans definisjon av ordet er en surmaget, anonym blokkboer, som ikke tåler at noen andre i blokka har det hyggelig. Jeg melder meg herved som blokktroll – bortsett fra at jeg skriver under fullt navn.

Stenerud mener sterkt at folk må kunne feste i leiligheten sin, og her skal ingen komme og peke på gjeldende ordensregler. Slike surpomper ødelegger moroa for de andre og forpester den gode atmosfæren i blokka.

Ordensreglene pleier å si at det skal være ro mellom kl. 23 og kl. 7.

Jeg tipper at de er blitt til for et par generasjoner siden – altså i en helt annen tid.

Bør disse kastes vrak på, fordi de er gammeldagse? Nei, snarere tvert om:

Moderne blokker i dag har ikke den beste lydisolasjon – i motsetning til en del gamle bygårder. Dertil kommer at folk i dag har lydanlegg med en kapasitet og et volum som kan forvandle en leilighet til et diskotek.

Hvis en beboer skal «ta det helt ut», forstyrrer han minst åtte leiligheter, kanskje mange flere, kanskje også leilighetene i naboblokkene. Hvis hver beboer i en blokk skulle ha lov til å feire bursdager med høy fest- og lydfaktor, vil det oppstå «lydmessig unntakstilstand» svært mange dager i året. Det er et enkelt regnestykke.

God søvn er blitt en mangelvare i vårt moderne samfunn. Og mangel på søvn er et alvorlig helseproblem. Dette gjelder de aller fleste. Det gjelder spesielt for småbarnsfamilier og kronisk syke. For dem betyr en spolert nattesøvn – i beste fall – nedsatt livskvalitet dagen etter.

Den gode atmosfæren i en blokk sikres lettest ved at folk respekterer ordensreglene.

De festglade sier noen ganger til dem som blir plaget av støy: «Dere kan ikke bo i blokk, dere får flytte!» Det er selvfølgelig å sette tingene på hodet. Det er de som ikke kan innordne seg fellesreglene som bør finne seg et annet sted å bo.